Sep 30, 2008

Kalamaja Salapärane Kaitsja

Üks mees vihastas ja viskas mind täna pliiatsiga.

Vahetasin hiljuti hommikuse jõusaali-äratuse jalutamisäratuse vastu. Olen pea kogu Kalamaja ümbruse mereääre läbi uurinud - peaks varsti ratta (suusad?) võtma ja hakkama raadiust suurendama? Või leidma mingi lisaväärtust pakkuva tegevuse - hommikupiknik teega on juba Linnahalli katusel maha peetud. Kalaõng? Binokkel? Kitarr? Või otsiks partneri ja mängiks näiteks sulgpalli, taoks turakat? Kedagi teist peale eksinud Lindalaini turistide sealkandis hommikuti eriti ringi ei liigu.

Karate katade tegemine ei tulnud mulle pähegi enne kui üleeile tühermaal ühte sulejopega tegelast seda harrastamas nägin. Ja ikka päris korralikult. Kui ta mind märkas, siis jäi seisma, kummardus ning liikus kiiresti enesekindlal sammul minu poole hullunud pilk maha suunatud. "Laksu all," mõtlesin. Ta möödus must suht napilt nii et tundsin isegi väikest hirmu.

On olemas üks huvitav võitluskunst, kus kasutatakse võitlusvahendina kõikvõimalikke asju/tööriistu jm. Ühesõnaga kõike. Minumeelest päris asjalik. Rääkisin ühele selle esindajale eilehommikusest kohtumisest ja küsisin täiesti spontaanselt:

"...ega ometi keegi sinu trennist?"

Ta võpatas ja röögatas: "Mine p...e Margus, meil ei käi selliseid värdjaid!" ja viskas mind pliiatsiga. Suht kaugelt ja otse vastu pead!

Viske täpsus, jõud, külmaverelisus; viskaja lambiasend (istus parema küljega minu poole ning kasutas vasakut kätt) ja reageerimiskiirus üllatas mind.

Oleks sellised mehed meile Mahtra sõja ajal õpetama tulnud, oleksime äkki selle aasta 14. juunil tähistanud Eesti Vabariigi 150. aastapäeva!

Ja ka sellised mehed oleks taibanud, et tööriistadega oleks parem võidelda olnud:
http://www.hullumaja.com/?pg=main&i=28316

Kes meist ei oleks soovinud olla superkangelane. Salapärane ja seksikas, peatumatu ning kõikvõimas, vapper ja rüüttellik. Nohik, kes päeval töötab näiteks Hanspangas või Skypes või Majandusministeeriumis või Rimis (kärulükkajana) kuid öösel muteerub supernaturaalsete jõudude mõjul! Ja kõik Kalamaja teismelised pihvid ohkavad sügavalt kui ta järjekordsele narkarile tuule alla teeb või paha korrumpeerunud linnaametniku Tiskre maja õhku laseb.

Mõni meediabüroo võiks vabalt midagi taolist teoks teha: lavastada ülisalajaselt min(ge)i(d) kangelastegu(sid), saada meediasse, olla mingi aeg varjatud ning lõpuks paljastuda. "Salapärane uppujate päästja Admiraliteedi basseinis osutus tuntud sukeldumisklubi instruktoriks," "Anu Saagimi röövi takistas tegelikult Isamaaliidu nõunik," "Varjatud maskiga Natura ala lageraiestamise peataja on päris elus Äripäeva reklaamimüüja" vms.

Teatud tegevustes on see aga ohtlik - äkki leidub tavalise publiku seas mõni tõeline superkangelane. Näiteks mõni abipolitseinik Arukülast, kes on oma suurt hetke aastaid oodanud ja paha näitleja lihtsalt maha laseb. Või mõni viskab külmavereliselt pliiatsi silma kinni.

Sep 27, 2008

Ebatavalised IT mehed

Tüüpilise IT mehe imago oli prillidega röhitsev ja pesemata tüüp, keda koolis kiusati ent peale oma firma tegemist sai endale kõige kendamad naised. Dilberti autor Scott Adams kommenteeris seda muutust kultuuris: "Ei ole midagi seksikamat kui vormist väljas trussikute väel punaste silmadega mees, kes öösel tööd teeb, taustaks ainult nohisemine ja klaviatuuri klõbistamine ning kuvari sinine valgus tema kehal mängimas"

On ka erandeid - muide ka Tallinna Ülikoolis õpetatakse mingil määral IT-d. Oluline vahe TTÜ erialakaaslastega on see, et kui viimases peavad noormehed kursapidudel üksteisega tantsima, siis TLÜ infotehnoloogid naudivad tuhandete naiste tähelepanu! See on tekitanud nende evolutsiooniprotsessis haruldase moonutuse - nad on hakanud pöörama tähelepanu väliskeskkonnale. Näiteks huumorimeel, enese eest hoolitsemine, pidudel käimine, edu naistega enne rikkaks saamist jne.

Üks siiamaani TLÜs liikuv elav legend on Jesse.


Jesse vuristas oma motikaga kontori ette ja organiseeris mu Nissani ristimisprotsessi lõpuleviimise. Kõik kes endale samasugust masinat soovivad, minge aga julgelt lähemalolevasse Nissani büroosse ning piinake müügiesindajaid: "MIS TÄHENDAB, TEIL EI OLE MUDELIT NIMEGA MAKRA? MA NÄGIN SELLIST EILE OMA SILMAGA TÄNAVAL!!!"


TLÜ IT õppuritel on keeltemaja esimesel korrusel toas sildiga "MAKSED," oma kogunemiskoht. Meil oli ka üks kursaõde kes neil külas käis ja alati toon rõõmsama näoga välja tuli. K-115 oli vist ruumi number.

Jesse on muide hoolimata süütust välimusest väga ohtlik mees. Emad (eriti Võru lähedalt), viige oma tütred peitu, muidu ükspäev võib ta koos ühe lokkidega poisiga mootorrattaga igaveseks Tallinna ja K-115 ruumi suunas kaduda! Hurjuhh!


*          *          *

Eile oli Psühholoogiaosakonna 15 juubelipidu Klubis Hollywood. Mart organiseeris vaimuka kava ja raskekahurivägi oli kohal. Skandaale seekord ei toimunud.

Ma üritan juba mitu tundi Dr Pulver (stiilis Dr Noorman) laulu oma peast välja saada.

Sep 23, 2008

Youtube'i peod!

Tavaline korteripidu on täies hoos - järsku küsib üks külalistest luba korra arvutisse minna; üks tähtis mail vaja vaadata. Selleks õhtuks on ta kadunud hing.

Kui varem öeldi arvuti kohta sapiselt "seltskonna tapja," siis nüüd tuleb tunnistada et sellest on vastupidi saamas hoopiski seltskonna hing! Piinliku vaikuse katkestab ke
llegi lause: "Kas te seda klippi teate, kus X teeb Y-t ja siis tuleb Z ja kogu asi läheb P-e! Las ma näitan!" Ning kui esimene klipp on läbi, siis keerab keegi teine kohe järgmise otsa. Õhtu on sisustatud! Äkki kunagi tehaksegi selliseid Youtube õhtuid kus inimesed sõnagi ei räägi vaid kordamööda üksteisele videosid näitavad?

"Ei tea mis teeks, vihma ka sajab. Lähme mintsi juutuubi passima!"
"Täna õhtul klubis Hollywood: Parimad youtube klipid! Saada SMS ja saad enda tellitud klipi suurele ekraanile!"
"Täna on pereõhtu - popkorn kätte ja kõik arvuti ümber videosid vaatama!"
Youtube videoid saab suht mugavalt I-phonest vaadata; akust seejuures, tõsi küll, suuremat asja ei ole. I-phone (OK, tema funktsioonid) on võitnud mu poolehoiu kuna sellega saab ka vajaduse korral kiirelt infot hankida; näiteks end mingi teemaga kuskil suuremal arvutivabal üritusel kurssi viia. Ja kui väljas jalutades meili lugeda või sõbrale midagi kiirelt näidata tahad, siis peatud korraks mõne suure wifialaga kohviku ees püüad signaali kinni ja let the show begin! Pole vaja osta mingit jooki et saaks sees läppari lahti kerida ega midagi. Ja wap-i eest pappi maksma ei pea. Skype pidi ka kuidagi sinna installida saada, aga ei ole viitsinud otsida.

Kuna I-phone ekraan on pisike võiks saada neid kuidagi omavahel ühendada - nii et üks on DJ ja teised kõik vaatavad oma ekraanidelt mida too arvamusliider näidata soovib


Mõned pildid ka:

Ülbitsemise tulemus koosolekul


Kerli Kõiv Hollywoodis


Öine Saue, sokipuu ja tänavavalgustus


Velveti nimel oli au toota töökaaslasele sünnipäevakingitus (ca 15 cm kõrge). Kui ta seda kanda julgeb, siis äkki saab seda kusagil Kroonikas või Just'is näha

Sep 22, 2008

Hommikune kolamine/ Leiba ja tsirkust

Täna hommikul lahendasin probleemi millega olen aastaid maadelnud - kuidas valutult hommikul voodist üles saada! Sõjaväes aitas seersant, USAs külm dušš, tudengipõlves (mõnikord) kaastudeng. Aga mõtlen ülessaamist nii, et tõused ja mõnuled, ei suuda ära oodata uut päeva. Harjumuste vägisi tekitamine on hea kuid see pole õige. Hakkasin alates augustist käima hommikul ärkama kell 7. Siis lugemine, söök ja kella 8-s jõusaalis. Õhtul lugemine ja 5 tiibetlast. Hakkas parem, kuid mitte liiga. Jätkasin katsetamist uute asjadega

Nimelt lähed magama sellise mõttega, et hommikul toimub midagi väga head. Ja üles ärgates asud kohe lubatut teostama - kui aju kaalub, kas lükata kella edasi või tõusta üles, siis on talle kohe tugev pooltargument esitada. Kuna armastan kõndimist ja uute kohtade avastamist siis hakkan nüüd iga hommik mööda Kalamaja kangialuseid ja mereääri ringi kolama. Mini palverännak. Päev on hoopis teistmoodi...

Inimesed on erinevad ning neid motiveerivad erinevad asjad. Kui oma revolutsioonilisest ideest kolleegidele rääkisin, siis ütles boss, et hommikul ei saa magamisega mitte miski konkureerida. Üks teine tüüp soovitas midagi muud; elava arutelu sel teemal katkestas kohvinurka saabunud naiskolleeg.

Nii et hommikuks kaaviarivõileivad, joonistamine, SL Õhtuleht, Raffaello, Cindy Crawfordi aeroobika, multikad, mida iganes. Ja see kõndimise nipp, loomulikult kehtib see ainult Kalamaja elanikele. Kes kusagil Keilas elavad peavad ilmtingimata hommikul rongiga Baltasse sõitma - muidu maagia ei tööta!

*          *          *

"Majandukriis my ass," lipsas huultelt kui nägin mida ema oli mu auto tagaistmele pannud. Need õunte, pirnide ja ploomidega mäed oleks võinud terve külatäie nälgivaid arengumaade lapsi ära toita. Tee või liikumine: Sügisesed ülejäägid arengumaadesse!

Üks disainer saatis listi lingi ühest idamaisest popstaarist: "Oo, meri m*nni! M*nni, m*nni beibe!" Nii mõnigi ümises seda refrääni vaikselt oma arvuti taga kaasa.

http://www.youtube.com/watch?v=jbhNbOjIZY0

Leib ja tsirkus on nagu täitsa olemas... Et ainult ubinad puu otsast otsa ei lõppeks ja internet ära ei kaoks. Vähemalt sügisel võib iga eestlane julguse kokku võtta ja kisada: FY majanduskriis, ma ei karda sind!

Sep 19, 2008

American Splendor

Kodu Selveris (st Kalamaja Selveris) ja mõnedes teistes poodides on kassade ette tekkinud korvid mis on täis mitmesuguseid DVD filme. Kahekümneviieka eest saab juba ühe DVD; parem kui kinos käimine. Ainuke aga on selles, et enamus neist kukuvad B kategooria alla ning olen ise peale 10 minutilist vaatamist arvuti lihtsalt kinni pannud ja hoopis raamatu kätte võtnud. Leeches, Scorpion Gigantus jm.

Sobran selles hunnikus sportlikust hasardist ning leidsin midagi huvitavamat - Amercan Splendor. Kuigi kassas tuli välja, et ta oli odavate filmida kausta eksitusega sattunud ja hind oli suurem, võtsin ta kaasa. Vaatasin seda tõestisündinud eluloofilmi juba kaks korda - lugu tavalisest mehest Harvey Pekar'ist kes oma masendavast elust midagi asjalikku välja võlus hakates tegema koomiksit endast.

"Ordinary life is pretty complex stuff"

Olles oma kuulsuse tipus käis ta Lettermani shows, kuhu teda ikka ja jälle tagasi kutsuti. Siis ükskord tegi ta skandaali ja käitus täiesti ettearvamatult. Seda mida ta täpselt ütles võib vaadata filmist, kuid Lettermani vastureaktsioon näitab kelle stuudios action käib.
http://www.youtube.com/watch?v=iBr4NxujLvw

* * *

Kirjutasin muidu ka Triumphile kirja ja küsisin mis temast saanud on - ta on siirdunud poliitikasse! Vean kihla, et talle maksti selle esinemise eest kõva nutsu ja valimisrahad läksid õigesse kohta
http://www.youtube.com/watch?v=Eneq0jcMlTw

Eesti poliitikud võiksid saata ka üksteisele ülbed käpiknukud kaela ja maksta salaja nukuteatri näitlejatele katust. Vabalt võiks ka tegelane olla keegi eestipärasem, näiteks ropu suuga siil (a'la Madis Ots'a pesakonnast). Et asi tunduks reaalne sõimatakse algul moepärast ka tööandjat; ainult tema puhul tehakse madalamaid nalju ning põhilöök läheks ikka konkurendile. "Miks sina Ansip sõidad jalgrattaga nii kobalt? Kuid sina Saviets, kuidas korteriäri kinnisvaramulli lõhkemise kiuste edeneb?"

Mõjutaja on kõige efektiivsem kui ta jätab endast neutraalse mõju; ta kaotab selle kui tema eesmärgid on paljastatud. Ehk Nord Stream maksku salaja mõnele eksperdile kes teeks järk-järgult ettevaatlikke kallutatud statemente, mitte avalikult neile kes kõva häälega veendunult kisavad. Läbinähtavate motiividega ja paljastatud motiveerimisallikatega kõneisikuid ei usu keegi niikuinii!

Sep 15, 2008

Uus perekonnaliige: Junnike

Kuna Camaro aastaaeg hakkab läbi saama, ent karjuv vajadus auto järgi on ikka olemas, pidin veidi ajusid ragistama. Tahtsin midagi odavat, ökonoomset ja teistsugust. Kokku on olnud mul tänaseks päevaks 5 autot, millest kolm on loodetavasi autode taevas ja naudivad bikiinides naiste käsitsipesu:

1. Mitsubishi Mirage '95 - mootor plahvatas kiirteel teel Virginia randa
2. Dodge Daytona '93 - üks hommik tegi auto mootor MG (raskekuulipilduja) häält ja kiirus üle 10 km/h ei läinud. Lapsed sõitsid kõrvale ja kisasid "Go away and take your car with you!" Puhkab kusagil Chicagolandis.
3. Chrysler "Tank" Newyorker '89 - lebab NY lennujaamas. Tema lugu:
http://margunnar.blogspot.com/2008/02/sinimustvalge-tangil.html

Rest in peace!

Nr 4 on Chevrole Camaro 1997 mis läheb kohe talvepuhkusele soojemaid ilmu ootama.

5 on mu õnnenumber...

Kui toksida auto24.ee sisse alla 20 000, töökorras, ökonoomne ja vähemalt 1995 aasta, siis midagi mitteavariilist ikka eriti näidata ei taha. Kui ma oleks lehe administraator siis teeksin nii, et sellised pakkumised oleks nähtavad vaid VIP klientidele.

Igaljuhul jäi silma lilla autoke, Nissan Micra 1996, mille mootor (1,0 l) on (puhkepäevadel) täitsa võrreldav meie kontori kohvimasina võimsusega. Muidu on ta üllatavalt särtsakas - temast on isegi ralliversioon olemas ning 1993 aastal tunnistati sama mudel esimese jaapanlasena Euroopa Aasta Autoks. Foorumites kiidavad autoomanikud tema vastupidavust (ptui ptui ptui) ning toimuvad isegi iga-aastased Micrade võidusõidud.

Nii et Tallinna pimedatel tänavatel hakkab streetrace'del valitsema uus Kiskja?

http://www.youtube.com/watch?v=iiwOnzGLqwk&feature=related

Kui Camaro korral tuldi üsna tihti tüli norima, siis sellega on pigem vastupidi, inimesed naeravad ja teevad mobladega pilti kui näevad. Peaksin kandma suurt karvast läkiläkit peas, valevuntse, mulliprille ja sigaretti hammaste vahel. Sõitma keset pidevjoont kiirusega 20 km/h ja sõidu ajal arusaamatult mokk töllakil ringi vahtima. Kui keegi signaali laseb, siis jääd seisma ja vaatad mõistmatult ringi. Võtan mingi päev videokaamera ja teen asja ära.

Musud tutvumas

Praegu üritan uuele pereliikmele ka nime välja mõelda, variandid oleks:

1. Junnike
2. Mõngel
3. Gaymobile
4. Kapsas
5. Pabul
6. Puuks
7. Mügri
8. Mupsik
9. Poisu
10. ...

Saada SMS numbrile 56 689 841 ning anna hääl oma lemmikule või paku ise midagi välja! Kõikide saatjate vahel loositakse välja üks romantiline õhtusöök kahele väljas!

Memmed Munalaiult

Mõnusad Memmed koos kalalaevaga "TUPSU" Munalaiult andsid endast parima. Alul plaanisime meeskonna nimeks panna "Saaremaa naised," kuid loobusime sellest mõttest. Karsummil on meie käest saanud vatti nii soomlased, lätlased, venelased kui ka tumedanahalised lõunanaabrid, mine tea äkki satume kuskile KAPO aastaraamatusse.

Flügtag oli täpselt selline nagu seda kõik aastad ette olin kujutanud, pettumus jäi siiski hinge ühe napi ebaõnnestumise pärast. Esikoht läks Tartu füüsikutele (samad vennad on Karsummil ja Bambuses iga aasta esikolmikus olnud), kes lõid löömatu asja. Laev "Lennuk!" Teise koha sai Sigaheeringas ning kolmanda Kimmeli "Ruhnu Karu (www.vanakoolimehed.ee)."

Olime oma masina ja kontseptsiooniga kõvasti vaeva näinud: puidust laeva luukere, selle peale kokkuvolditud papist laudu imiteeriv küljekate, ette laeva kullatud fortuuna (aerosool + Tartu veteran Anule Saagimisse), all kärurattad, reelingul kuivav pesu. Paar nädalavahetust nokitsemist, tuliseid vaidlusi ning mõned kastid õlut.






Astusime üles eelviimasena. Konstruktsiooni eest andis zürii maksimumi (5 5 5 5 5), show eest saime 4. koha eest punkte (5 5 5 4 3), siis lennu pikkus oli täielik katastroof. Kuigi lennumasin oli testitud ja väga hea, ei arvestanud me et paadi kallutamisel võib puri-deltaplaan ääre taha kinni jääda. Loodetud rekordlend jäi tegemata ja lennukauguse punktid saamata; kokkuvõttes lõpetasime 40 meeskonna hulgast 10 positsioonil.

Lennukäiku saab jälgida slaidshowna http://pilt.delfi.ee/picture/4387331/

Oleks oleks me taibanud kaks liistu veel panna...


"Things go wrong just to make us more right," ehk vead on sageli innustavamad kui õnnestumised. Kui enne olime kõik surmkindlad, et see jääb viimaseks korraks, siis nüüd enam nii kindlad ei ole - enamik vetteminejaid oli vanuses 30-+5 ja nägime, et meie potensiaaliga võinuks täitsa vabalt esikolmikussegi jõuda. Oskus visioonist toimiv lennumasin luua on täitsa olemas. Kas see on ajutine entusiasmisööst või otsus ka 60 aastasena Darvini auhinnale kandideerimine, seda näitab aeg.

Seekord ei saanud lihapirukast donutsid ehk nagu ütleb vanasõna: omad pesapallikurikad peksavad.

Tagantjärgi tänud kõigile kaasaelajatele, eriti Toomasele mutikeste visualiseerimise eest.

Sep 10, 2008

Kas müük on kunst või töötamine?

Tegin nädalavahetusel ühe koolituse noortele inimestele, kes tegelevad aktiivse müügiga. Tekkis diskussioon teemal: "Mida teha kui tööst kopp ees on?"

Sw-s õpetati (seda allikat olen pidanud korduvalt tsiteerima ja tsiteerin edasi), et müügitöö tähtsaim osa on töökus - soov saada profiks ja selle nimel iga hetk pingutama. Kui on halb olla, siis lihtsalt edasi minna. Mitte kordagi puhkamata, igas goal periodis (päevas on neid kokku 6 tk, igaühe pikkus u 2 tundi) endast maksimumi andmine. Mida rohkem inimesi näed, seda parem. Ja elu näitas, et need kes seda reeglit ei täida, ei ole ka pikemas perspektiivis edukad... Välja arvatud paari erandiga.

Kristjan Rattus oli esimene suvi Eesti TOP First-Year. Erinevalt teistest ei töötanud ta 13,5 tundi päevas. Ta ärkas tavaliselt kell 10, läks siis hiina buffeesse'e sööma, luges raamatukogus raamatuid, magas ning õhtul 18t kuni kella 20i läks linna peale "õnne proovima," müüs 2-3 komplekti raamatuid (ühe komplekti pealt kasum u 120 taala) ning läks siis koju telekat vaatama. Teised, kes üritasid müügitööd millegi muuga kombineerida, põlesid haledalt läbi.

Ühe väga eduka müügikoolitusfirma koolitaja, kelle tulemus SW-s oli väga märkimisväärne, soovitas mul mitte tuimalt lahmida. "Margus, kui on raske hetk, siis võta aeg maha ja mediteeri- Mõtle miks sa siin oled, mis on maailmas head ning et kõik need inimesed tegelikult ei soovi sulle halba."

Mind see ei aidanud kuigi proovisin; võibolla tegin seda valesti. Need inimesed kes seda oskavad teha ja kes tunnevad müügitöö vastu armastust - tean et teil läheb elus megahästi ning saate jõukaks ja õnnelikuks! Ja kui sul talenti ei ole, siis pead lihtsalt kogu aeg motivatsioonivõimaluste otsimisega tegelema, uurima, katsetama. Mõnel on see kaasasündinud, teine peab selle nimel kõvasti tööd tegema.

Sest teiste ostma motiveerimisest ei ole kasu kui sa iseennast tööd tegema ei suuda motiveerida ("Tremendous" Jones).

* * *

Viimasel ajal on minuga võtnud ühendus paar inimest kes telefonis pakuvad "tulusat lisateenimisvõimalust." Just sellised inimesed kellega kunagi kokku puutusid kuid muidu eriti midagi koos pole teinud. Jutustus algab Kiyosaki ("Rikas isa, vaene isa" autor) tsiteerimisega inimestest kes teevad tööd vs need kes teenivad passiivset tulu. Seejärel tutvustatakse ühte kodulehekülje süsteemi, mida teatud arvule inimestele soovitades on võimalik teenida hunniku raha. Ideoloogia: asju mida tarbid niikuinii regulaarselt, saad tellida kõiki ühest kohast.

Põhilause igasuguste MLM (multi-level-marketing) skeemidesse värbajate poolt on:
"Sa ei pea müüma. See ei ole müümine."
"Aga mis see siis on?"
"Sa lihtsalt tutvustad inimestele meie toodet ja kui nad tahavad siis nad ostavad."

See tegevus on ju põhimõtteliselt aktiivne müük! Ja kui ei ole, siis kumb sa siis olla tahaksid: professionaalne tutvustaja või müügimees.

Kunagi CV Onlines't tööd otsides leidsin, et üsna paljud on sõna "müügimees," "aktiivne müük" ja "müümine" peitnud töökuulutuse nurka või asendanud järgmiste süütumalt kõlavate sõnadega: "konsultant," "projektijuht," "klienditeenindaja," "firma esindaja," "kliendijuht," "kliendihaldur," "assistent" jpm. Ja kui helistati ja ise tööd pakuti siis räägiti telefonis väga väga ümbernurga juttu - nagu kardeti seda sõna välja öelda. Müügimehe töö on häbiasi?

Nii et sa ei ole sibi, sa oled projektijuht kes tõstab labidaga s*a ühest hunnikust teise.

Mida iganes inimene ka ei müüks, on see kõige mõõdetavama tulemusega amet. Selle töö juures ei saa vassida ja näidata, et sa tegelikult ikka oled hea. Numbrid ei valeta. Erineva müügitasemega inimestel on sama aeg sama tööd tehes kordades erineva suurusega tulemused.

Ütlen välja oma arvamuse kahe argumendi kohta; mida kasutatakse inimeste värbamisel püramiidskeemi:

1. "See on sinu enda äri, teed seda enda jaoks; oled iseenda peremees" - loomulikult teed seda enda jaoks, ainult et keegi saab alati lõviosa sinu teenitud rahast ja ta on määranud kindlaks millal ja kuidas sa boonuseid saad. See ei ole sinu äri kui su tööks on ainult ühest kindlast kohast kindla hinnaga kauba ostmine ja selle edasimüümine.

2. "Kui soovitad seda toodet 6-e oma sõbrale, siis saad XXX punkti!"
Kas usaldaksid sõbra arvamust kes soovitab sulle kindlat juuksurisalongi; kui tead et ta saab iga toodud kliendi eest teatud raha? Salong salongiks ja sõbra aitamine sõbra aitamiseks; kuid kas see on erapoolik ja sulle head sooviv valik? Ja kui kaubaga ei olda rahul, kas see mitte sõprust ei murenda?

Ma ei ütle, et MLM firmas töötamine halb on, vastupidi, seal on väga palju positiivseid külgi. Koolitused on esmaklassilised, kui NB! kuulad seda kuidas inimene räägib ja mitte seda mida ta räägib. Üritad aimata tema motivatsiooni - miks ta mingit sõnumit rõhutab! Rõhutan, et austan inimesi, kes seda tööd teevad. Aga eraelu tööeluga ma segada ei soovita. Vähemalt arvestan sellega oma käitumisel.

Samuti, igasuguse äriga end segades mis lubab kiiret rikastumist, tasub rääkida enne ka nendega kes sellega varem tegelenud on end nüüd pooleli jätnud - neilt saab kõige adekvaatsemat informatsiooni. Mind ennast häirib liiga palju hämamine selliste tööde pakkumisel.

Mõtlesin sõpradega, et teeme kunagi sõbraga firma "Müügine*er OÜ," logoks on ümmargune tumedam nägu roosade huulte ja punnis silmadega, kes ühes käes hoiab banaani ja teise käega küsib raha (ma ei ole jumala eest rassist!!). Lihtsalt oleme müügiteenust vahendades hästi ausad. Lollilt ausad.

"Tere, helistan Müügine*er OÜ-t, see on müügikõne, minu eesmärk on teile midagi maha müüa!"

Müügi teemal hakkan ma kirjutama ka oma lõputööd raamatumüüjatest - isikuomadused fikseeritud, nüüd ootan tulemusi.

Keda huvitab Flügtag võib reede hommikul Uno hommikuprogrammi kuulata.

Sep 5, 2008

Korter valmis!

Eesmärkide saavutamisega on see probleem, et peale seda tekib frustratsioonimoment. Umbes kaks nädalat tagasi valmis ka mu Kalamaja korteri seina mahalammutamisprojekt. Selle nimel on kõvasti vaeva nähtus ja tahan südamest tänada kõiki kes oma panuse sinna andsid - Jürkat alustamise ja kuvaldaga seinapeksmise eest, Toomast, Kaset, Alekseid, Alot, Kissi kivide tassimise eest (19 inimest lubas tulla ja nemad 5 tulid - isegi hea protsent tegelikult arvestades töö raskust). Isale annaks ordeni õpetussõnade ja -tegude eest. Jesse abistas internetijuhtmega.

Nii et 8 kuud pakkide otsas elamist on läbi!

Kase ja Aleksei näitavad, et psühholoogid ei ole papist poisid. Taamal askeldab vanamees.

Peale igat ehitust tuleb teha ka soolaleivaüritus. Et rahvast ära mahutada otsustasin neid teha 5 või 6 tk. 3 on juba toimunud, nüüd pooled veel ees. Pildid tulevad niipea kui selgub, kas arvuti kõvakettalt midagi päästa annab.

Pean tunnistama, et tajun mingit muutust, mis leidis aset millalgi selle aasta maikuus. Väljaskäimis-seiklemisind on vähenenud. Ja kõvasti. Lisaks mulle on hakanud meeldima koristamine ja uskumatu; ka nõudepesemine ei ole enam nii hirmus! Kui varem meeldis kõiki asju koguda ning neid igale poole tolmama jätta, siis hetkel eelistan pigem minimalistlikku stiili. Nii vähe asju võimalik ja nii palju kui vajalik. Ning igasuguseid korduv(korduv)kasutusel olevad nõud, mööbliesemed jm amortiseeruvad asjad lendavad halastamatult prügikasti. Plats puhtaks et oleks ruumi elada!

Kui vastuse saab üks Koduma Kippuv (Kippunud) Küsimus, siis tekib selline tühja koha tunne. Mis edasi saab kui esmane eufooria möödas on? Keegi ütles, et üks mees peab oma elu jooksul ühe maja valmis ehitama. Korter oleks vist selle eelduseks? Tunnen ise, et olen rahul. Kas peaksin?

Pean tunnistama, et seda KKK-d küsiti ikka mõnuga. Õnneks olen siiani suutnud sellised asjad keerata motiveerivaks mitte frustreerivaks.

Edukate ja ebaedukate oluline vahe ongi see, et edukad suudavad edukas olemist taluda. Mäletan ühte päeva teisel raamatumüügisuvel oma suve parimat päeva. Märkisin hommikul naljapärast oma goal cardile, mis rippus esipeegli küljes, kirja SUPER-SATURDAY. Alustasin nagu tavaliselt 7:59 ning alustasin kopsimist Chicagolandi ühes mustanahaliste getos nimega Zion (jah, nagu Matrixis). Kella 12-s oli mul 10 klienti - 90% kelle uksele koputasin, ostsid! "Hea õnn. Kokkusattumus. " mõtlesin peale igat müüki, kuid pidin imestusega tõdema, et osturalli ei lõppenud. Tekkis selline segaduse-hirmu-uskumatuse tunne; millal see lõpeb? Kui järjest kaks rejectionit tuli, siis tegin joovastava lõuna ja jätkasin. Võtsin vabamalt. Selline tunne oli, et päev on korda läinud ja kõik OK! Ja ülejäänud päev ei müünud midagi.

Mis oleks juhtunud, kui oleksin jätkanud laksimist ega lasknud edul pähe lüüa? 5000 eeguse kasumiga hommiku asemel (moodustab 13,5 tunnisest tööpäevast 33%) oleks samamoodi jätkates tulnud 15'000 eegune päev. Ja nädal (6 päeva tööd) oleks tulnud 90'000.-. Ja kogu suvi (12 nädalat tööd) 1'080'000.-! Kompanii promos seda ideed ja tean inimesi kes just praegu just sel suvel niipalju teenivad. Kuidas ma mingi aeg suutsin ja järsku enam ei suutnud...

Nii-öelda võitjate jaoks on see naturaalne - vot nii peabki mul minema, see on minu jaoks normaalne! Mis tasemega rahul ollakse; ehk ei olda kunagi rahul, ei jääda kunagi seisma. Ja ebaedu on alati ajutine isegi kui see moodustab päevast enamuse! Järgmine tase?

Kas tahaks selline inimene olla?

Sep 4, 2008

Reds Bulls Flügtags

...on Red Bulli Lennupäev meie lõunanaabrite keeles. See toimus eelmisel pühapäeval Riias - tuleb tunnistada, et tase tundus päris kõrge. Vähemalt lennumasinate tuunimise osas:
http://www.youtube.com/watch?v=cjBZWayjO-c

13. september toimub see legendaarne üritus, tänu millele on mitmed mehed viimasel ajal pidanud tööriistad kätte võtma Tallinnas Admiraliteedi basseinis. Red Bull Flügtag on Eestis!

Eeldada võib, et kohal on ka mitmete firmade esindajad; kuigi korraldajad on seadnud reklaampinnale väga karmid nõuded, (võis olla vist 20x20 cm alal) näitab elu, et võimalusi leitakse. Kasvõi kontseptsiooni mõttes.

Kui endal kunagi liiga palju raha on, siis palkaks endale loovmeeskonna koos tehnikute ning näitlejatega, kellega läheks võistlust lihtsalt võitma. Kes seda teha võiks? Ma usun südamest, et mu praegune töökoht suudaks pakkuda sellel alal tippteenust.

Idee ja kontseptsiooni väljamõtlemine
Meeskonna valik
Eelvoorust edasisaamiseks vajalike paberite täitmine
Lennumasina eskiisi tegemine disaineri poolt
Lennumasina tehniline lahendus insenerilt
Materjalide valik
Lennumasina ehitamine ja katsetamine
Rekvisiitide hankimine
Lavastuse väljamõtlemine, ajakava koostamine ja harjutamine
Show koreograafilise poole väljatöötamine + harjutustunnid
Kostüümide väljamõtlemine ja valmistamine
Muusika miksimine
Tekstikirjutamine lavastusele
Eelreklaam publikule
Meediapäringutele vastamine jm PR tegevused (allhankena)
Lennumasina transpordi organiseerimine
Lennumasina jäänukite ärakoristamine

Otsi ainult oma rublad välja!

Liikusin üleeile korra meie valmivast lennumasinas veidi eemale eesmärgiga hea pilt saada. Jäin vaatama ühte meeskonnaliiget kes oli tütre appi kutsunud - too puuris angaaris leitud penoplasti auke sisse. Õlle lürpivatest tudengitest Karsummil on saanud veidi vanemad õlle lürpivad mehed. Tean mitut inimest kes tahaksid üritusest väga osa võtta; kuid põevad oma vanuse pärast. Järgmise aasta korraldusmeeskonnale soovitaks - tehke mingi ametlik statistika keskmise vanuse (ja ühiskondliku positsiooni) lõikes. Luban, et see toob nii mõnegi huvitava lahenduse juurde.

Palvetagem, et meie piloot Massa peale lendu ellu jääb.

Kiiremini, kõrgemale, kaugemale, naljakamalt!

Ürituse enda kohta saab infot:
http://www.lennupaev.redbull.ee/