Apr 28, 2009

Töötu rõõmud ehk subjektiivne lühiajaline heaoluhetk

Koos kevadega on tunda ka subjektiivseid hetkelisi heaoluhetki, mis kipuvad kokku sulama millekski suuremaks. Sellest eksitamata laskmata valmistan igaks juhuks ette ka plaani C kui plaan B ei peaks mingil põhjusel sügiseks tööle minema. Selleks broneerisin suvest 3 nädalat ning tõdesin arsti juures ühte tõendit võtma minnes rõõmuga, et ühtegi tervisehäda mul juures ei ole... neist pole juba aastaid kippu ega kõppu. See tähendab, et kõik OK ning jätkuvat nullkulutust tervisele! Alkoholidieet tugevdab seda loodetavasti veelgi - seagripi batsillid võiksid kohe loobuda (ptui, ptui, ptui).

Võimalikud tekkepõhjused viimaste päevade sündmuste lõikes.

Laupäev:
Roland meelitas osalema rahvusvahelises eesti-soome-vene (Soome vs Eesti-Vene ühismeeskond) paintballilahingus Big Game 2009. Oli näha kellel oli kaitseväe taust ja kellel mitte - mittesõjaväelased hoidsid vabal ajal relva horisonaalselt, sõjaväelased vertikaalselt. Sõjaväest oli endal meeles tubade puhastamine aknast relvaga pimedalt sisse tulistades - soomekeelne sõim ruumist tunnistas, et asi töötab ka reaalselt!

Pühapäev:
Peale paintballi kiiresti Tartu, kus Silver ja Erki Tartu Vangla ja Reoveepuhastusjaama vahelisel üleujutatud jõel kala püüdsid. Telk oli kaasas kuid magamiskotid kodus - põõnasime autos kuni kolm napsunina hommikul Supilinna päevadelt saabusid ja kell 7 hommikul jõe ääres pitsidest viina hakkasid viskama.

Esmaspäev:
Projekt "Vaba kevad" viis esmaspäeval Ida-Eestisse. Loodusvaated, esimene suplus ning grill päikeseloojangul inimtühjal rannal ning seda esmaspäeval. Viskasime kaaslasega nalja, et tegemist on töötu rõõmudega - imelik, et päikeseküllas rand inimtühi oli.

Teisipäev:
Õnnestununa tundunud müügikoolitus näitas, et sotsiaalanalüütilisest otsast veel roostet paista ei ole; pigem vastupidi. Leidsin rääkides, et suurimad õppetunnid olen saanud ikka sellest kui hoopis mulle midagi müüa üritada on oldud.

Viimane nädal õppimisena-sebimisena-otsimisena-tegevusetusena - järgmisest nädalast algab TTÜ praktika. Ootan revolutsioonilist õppetundi ja palju uusi mõtteid! Et hetkeline heaolutunne kestaks kauem ja saaks endale ka reaalse põhja.


* * *


Kommid välismaalt? Hoopis rahvusvahelise paintballi eri tüüpi laskemoon. Kõikidega oli sama valus saada. Mõtlesin, et võiks teha nad erinevate maitsetega; siis oleks vähemalt motivatsioon seda vormilt ära pühkida. Värvisisu asendamine kange alkoholiga (N: Jägermeistriga) võiks panna nii mõnegi januse suu lahti laadungit ootama? Kui ta kehal purunudes ka verre jookseks oleks päris hea.

Emajõe originaalsäng peaks olema kusagil siin luhtade vahel?


Ei uskunud, et kunagi sellist pilti oma silmaga näen. Juminda ps tipukülast leidsin iidse vaenupaari. Koer oli oma hääle juba ära haukunud ja kass lihtsalt põõnas puu otsas.


Tsitre RMK - esmaspäeviti peaaegu inimtühi.

Apr 23, 2009

Innovaatiline või nokitsuslik rattalukk

Mitmed inimesed on hädas parasiitsõnadega - "ee..." on neist üks enamlevinud. Kus vana mõte on liiga kiiresti välja öeldud ning uut veel asemele tekkida ei ole jõudnud. Kui mõni tegelane seda ametlikel sõnavõttudel liiga tihti kasutab olen tabanud end tema "ee-d" kaasa ümisemas. Inglise keeles rääkides on "and" selline hea kõlaga sõna mille venitamise ajal saab laialijooksnud mõtteid koondada üritada. Seda teevad eriti just mitteinglased.

Innovatsioon on võõramaise päritoluga sõna, mida saab igale poole panna ilma et see asjakohatu tunduks. Toode ei pea mitte olema hea, originaalne ja kasulik vaid (lisaks ka) innovaatiline. Mida ÕS selle kohta ütleks? Omamoodi maagiline parasiitsõna, mis kõlab välismaiselt hästi nagu vabariigi algusaastatel sõna "importkaup."

"Miks ma peaksin ostma just neid ketse?"
"Need on innovaatilised!"
"Ohoo... palun kaks paari!"

Ema ja isa uus lemmiksari on "Eesti nokitseb." Isa tegeleb vabal ajal üsna palju uute asjade väljamõtlemisega ning ema norib teda neid saatesse viima. Äkki sõnast "nokitseb" annaks leida midagi huvitavamat ning eestikeelsemat (ja innovaatilisemat) veidi vananeva sõna "innovatsioon" asemele. N: Skype'i poolt pakutud lahendus oli piisavalt nokitsuslik, et firma osanikke miljonärideks teha!

Sõnasse klammerdudes ning seda müües ja headele toodetele külge pookides võidakse see võtta kasutusele ka rahvusvahelises kõnepruugis. Estonian scientists offer a nockerous solution for solar batteries.

Aga ei, nokitsemine toimub ikka vanakeste poolt maakodu kuuris ning innovatsioon noorte ja edukate ajurünnakutel ning ideekoosolekutel soliidses kontoris.

3. nädal läheb igapäevase ratta ja õppimisralli tähe all. Istusin täna Patrickus ning nautisin klaasi sooja piima koos Kristoga Draamateatrist, kui nägin aknast kahtlasi vendi mu ratast uurimas. Käisid paar korda edasi-tagasi kuni üks julgem korra käe külge ajas ning katsus kui kõvasti selle lukk kinni on. Hüüdsin neile ukse pealt midagi vene keeles järgi.

Asjal ja hädavajalikul asjal on vahe. Ning viimase äraajamiskatse ajab eriti vahtu, eriti veel kui näed, et pättidel on kindel kavatsus ning sa ei saa nende karistamiseks midagi teha. Selleks tuleb luua rattalukk, mis on imepeenikesest ning peaaegu nähtamatust kuid väga tugevast traadist; nipp oleks see, et selle pikkus oleks ca 30 m. Nii et kui rõõmus paharett oma uue rattaga juba paraja hoo on sisse saanud, siis traadi pingule tõmbudes saab ta oma karistuse kätte. Ning rattaomanik oma kahjurõõmu.

Olgu ta kas innovaatiline või nokitsuslik, see asi oleks oma raha väärt.

Apr 18, 2009

Kalamehejutud

Muudan blogi ajutiselt kalablogiks. Üks pilt on rohkem kui tuhat sõna ning selline nägi välja laupäevane kalaretk Silveriga.


Järjekordne nädalavahetus Kasaril. Silver vasakul ja mina paremal koos päevasaagiga. Keskel kohalik kellel on meie saagi üle nii hea meel et tahab meid kallistada. Ja siis ma ärkasin Makras üles...


"Ruiik, ruiik, põrsad pudrule!" Peale seda kui olime kõik oma tonkatinad Kasari jõepõhja rontidele tulemusteta ohverdanud, läksime end ujukõngedega välja elama Taebla oja kallastele. Taebla oja näeb välja nagu tavaline võsastunud kallastega kraav, kuid kuhu on merest kevadsärge hakanud sisse tulema. Nagu näha levib info kohalike hulgas välgukiirusel - jõekaldal oli kalamehi pea samapalju kui kalu endid.

Nigel värk Taeblal aga vähemalt nupuks ei jäänud. Poolteise tunniga 5 särge (rutilus rutilus) ja üks teib (leuciscus leuciscus) sõnnikuussiga.


Kaks üsna sarnase välimusega karplast: teib vasakul ja särg paremal


Särg ja teib - leia 10 erinevust! Maitsesid samamoodi.

* * *

Jõe ääres on mõtted selgemad - kogu tähelepanu on koondunud ujukile või ridvaotsale ning kui sellelt päeva lõpuks pilgu tõstad tekivad uued mõtted. Selle päeva tulemusena sündis vanasõna:

Ära karda seda mida sööd.

Apr 16, 2009

American Mustache Institute

Kui TLÜ-s tähendas kevadine mood erinevas pikkuses miniseelikuid, siis TTÜs on kevadine hitt mulliprillide ning vuntside kandmine. Eriti tuus mees on see kellel on vuntsikarvakesi võimalikult hõredalt ning need on pikad ja heledad.

Saaks aru kui oleks lihtsalt ajamata habe või George Michael'i stiilis pügatud, aga just need neetud juuksed nina all... Lisakarvade hoidmine näol nõuab kindlasti ka erilist kosmeetikat. Alati peab olema taskus pisike kamm sassiläinud puhmakese kohendamiseks. Peegel on hädavajalik lõunapausil, kui peale burgeriampsu peab veenduma, et kapsatükke kuskile strateegilise kehaosa alla kinni ei ole jäänud.

Kui miniseelik ununeb järgmist miniseelikut nähes, siis vuntsidega tegelase nägu sööbib mällu pikemaks. Neid koguneb päeva jooksul mällu järjest rohkem ja rohkem kui mööda koolimaja ringi liikuda. Kõige naljakamad jätad meelde ning koolist rattaga koju sõites kujutad neid muiates ette mingit tobedat tegevust tegemas.

Ma ei saanudki aru, kas Ameerika Vuntsiinstituut (http://www.americanmustacheinstitute.org . kõllid põhja) on tõsine või naljaorganisatsioon. Nad võitlevad vuntsidega ameeriklaste diskrimineerimise vastu - nii et lisaks ülekaalulistele, mustanahalistele ja geidele on oma õiguste eest koondunud ka vuntsidega tegelased. Usun, et enne Boratit oli neil kõvasti lihtsam.

Samas, võib ju olla olemas naisi kelle jaoks on vastupandamatult erootiline vuntsiudemete õrn kõditus kaelal ("Sa ajasid vuntsid maha?! Seksikeeld 2 kuud!")? Maitse üle ei vaielda ning just partneri valikul on erinevatel inimestel kõige uskumatumaid kiikse millest teistele iitsatada ei julgetagi. Vastupidi - salatakse hoopis avalikult maha.

Usun millegipärast, et vuntside pikkus on võrdelises seoses huviga füüsika kui õppeaine vastu ning see oskus teeb TTÜs inimesest kaasüliõpilaste silmis jumala. Majanduskriisi ajal reaalteaduste prežtiiši tõustes teevad need vennad varsti tüdrukute hulgas puhta töö ning minusugused silemolud peavad oma MTÜ tegema.

* * *

Sain praktikale TTÜ eriala mõttes väga asjalikku kohta - kuigi ilma tasuta, tundub saadav õppetund olema koguni pealemaksmist väärt. 4. mail on esimene päev ning selleks ajaks pean kõik kooliprojektid lõpuni ette ära tegema. Juuni keskpaigani on aeg enam kui sisustatud; selleks ajaks pean mõtlema välja mida ma suvel teha tahan.

Apr 13, 2009

Vereohver

Kaukaasia rahvastel on komme suureks pidupäevaks tappa ning vardasse ajada mõni neljajalgne - see pidavat olema ülim austus külaliste suhtes. Uhke traditsioon. Kuna meie, eestlased, üldiselt nii suuri žeste ei tee, kuid samas sooviks kuidagi ikka end suurena tunda, mõtlesin välja kompromissi.

Nimelt läksin paar tundi enne ühe sõbra sünnipäevapeo algust Jägala jõe äärde ning tonkatasin esimese 30 sekundi jooksul välja ühe latika. Mart sai sünnipäevaks vereohvri, mis ahjus kohe ka jõuduandvaks roaks vormistati.

Latikas (abramis brama) on tuntud oma suure küüru poolest; see kaitseb noorkalu osaliselt ka röövkalade rünnakute eest - ta lihtsalt ei mahu väiksemale ahvenale või haugile suhu. Lisaks pildil olevale isendile (pikkusega soomuskatte lõpuni 30 cm) võttis õnge ka konksuga pea sama suur kiisanäss, kes siiski pildistamata jäi - I-phone foto pikselid ei oleks vist seda jäädvustada suutnud.

Apr 11, 2009

Palju vimba ja vähe vimma!

Esimene nädal töötuna on möödas ning kuigi ressursse peaks jätkuma pikemaks ajaks (ptui ptui ptui), hoian kulusid niikaua nullilähedased kuni varblane peos on. Praegu on parim aeg teha kiiresti ära erialane praktika TTÜs ning teha ette ära kõik mahukad koolitööd. Ning loomulikult ka veidi puhata ja nautida üle mitmete aastate Eesti kevadet.

Et päev hakkaks toimima juba varakult saime ja saame iga hommik ratastel kell 7:30 Russalka juures kokku Silveriga kus teeme väikese hommikuvõimlemise ning tee. Igapäevane rattaga trampimine kooli ja tagasi ning seltskondlikele üritustele hakkab juba tervisele mõjuma.

Säästlik meelelahutus toimus sel nädalal Kasari jõel tonkadega vimba püüda püüdes. Aitäh Makrale, kes suutis väga edukalt ka dziibi ülesannetega hakkama saada ning kõikidele kalahuvilistele kes iga poole tunni tagant helistasid ja küsisid kas midagi juba saanud ka oleme.


Nädalane alkoholiannus realiseerus ühe pitsi näol õhtul enne magamaminekut Vigala külje all Läti külas (perel on seal maakoht). "Palju vimba ja vähe vimma," soovisin.

Vimb'a (vimba vimba) eristab teistest karplastest ettepoole ulatuv nina ning allapoole avaneb suu. Üks selline kalameeste poolt väga hinnatud siirdekala (30 cm soomuskatte lõpuni) võttis Silveri põhjaõnge. Kui uskuda kõiki teisi jõel liikunud mornide nägudega kalamehi oli see ainuke kala mis tol päeval Kasari jõelõigult üldse saadi. Elusa tule peal grillitud vimb oli üllatavalt hea - kahju ainult et seda nii vähe oli.

Apr 9, 2009

Mida sa tahad teha?

21. sajandi haigus on teadmatus, valiku- ja otsustusvõimetus. Infot on liiga palju ja kõike haarata ei jõua. Või kui jõuab, siis niiviisi, et muu tegevuse (elu) jaoks aega ei jätku.

Elukutse valik - kui otsustada jõuga ära millegagi tegeleda, siis jääb süda ikka kripeldama. Loomulikult saab elada kookonis ja tegeleda ainult asjadega milles ollakse head ja suhelda ainult inimestega kellele meeldid, kuid inimloomus on juba selline edasipüüdlik ja raskusi otsiv ning on üsna palju inimesi kes ei ole võimelised seda rahutust enese sees alla suruma.

Noortelt oodatakse keskkooli lõpus, et nad teavad mida nad tahavad teha. Pea igast juhtimis-, müügi ja motivatsioonikoolitusest jookseb läbi küsimus: "Mida sa tahad teha?" ning koolitaja lisab kiiresti, et end vastutusest vabastada: "Ainult sa ise tead mida teha tahad; tee otsus!" Mõni on taibanud selle küsimuse erilist aktuaalsust eestlaste hulgas ja teenib sellega head raha.

Minu arvates ei ole probleemiks mitte enese tundmine vaid maailma ja selle võimaluste mittetundmine. Rändamine võib anda suuna kuid mitte vastuse (Vigala Sass: "rändurid on kerjused. Õpi ühte asja tegema ning saa milleski inimestele vajalikuks"); egoistlik enese siseelu korrastamine ei pruugi olla nii efektiivne kui selle kohandamine vastavalt ühiskonna vajadustele. Lahendused on meie ümber.

Tremendous Jones ütles välja väga valusa mõtte: kõik inimesed teavad mida nad tahavad! Nad tahavad pikki lõunapause, koolitusi, planeerimisi, ideekoosolekuid... Iga töö mida hetkel tegema ei pea tundub lahe! Et ennast mitte petta, peab õppima armastama seda mida iga päev (just praegu) teed ; otsima sealt head ning seda võimendama. Ning nii iga päev ja pidevalt. Niiviisi võid ükspäev avastada, et see mida sa arvasid, et sulle ei meeldi teha, tegelikult sulle meeldib teha. Kui aga keskenduda asjadele, mida sulle meeldib teha, võib tulemus olla vastupidine - avastad, et see mida arvasid, et sulle meeldib teha, sulle ikka ei meeldi teha.

Ehk leppida ja õppima oma tööd armastama. Võtta tööd tõsiselt ning teha seda huumoriga. Nii et kui tapamajas tööl olla, siis teha kohustuslikuks vormiks timukakostüümid ja mitte minna Kalevisse šokolaadidegusteerijaks.

* * *

Ülivähendatud alkoholikogustega olen elanud pea 3 kuud. Kui tudengina bussiga Tartusse pidutsema minnes jätsin auto nädalavahetuseks südamerahuga Liviko ees olevasse parklasse (seal oli selge kirjaga silt "parkimine lubatud Liviko klientidele!"), siis nüüd enam sellega välja ei vabandaks.

Apr 3, 2009

Kui vastutad, siis kannatad!

Positiivsuseotsijana võiks öelda, et toimus vabanemine, uue etapi algus. Kui ei ole tegevust ning uute võimaluste otsimine vilja ei kanna, siis ei ole mõtet mõlemaid osapooli õnnetuks teha. Ennast halvasti ei tunne, kuna midagi katki ei ole ning õnneks oli oidu mitte võlga võtta ja selle asemel hoopis kõvasti säästa. Hüvitisega tuleb praegune aeg käia ümber loomulikult eriti hoolikalt.

Seni kuni midagi selgunud ei ole, tuleb võtta kasutusele rängad ettevaatusabinõud. Ehk plaan B läheb käiku!

* Camaro seasonit sel aastal 90% ei tule
* Linnasisene transport jalgsi või jalgrattal. Makraga ainult pikki otsi või kui ilm on tõesti väga halb
* Toidukraam osta kord nädalas suur ports säästumarketist ning süüa ainult kodus. Alkoholidieedi lõpuni on õnneks veel 2 kuud. Oma nädalase õlle joon ära kodus või muru peal, kuid mitte baaris
* Meelahutusviisidest eelistada odavamaid variante; näiteks .... jalutamine!
* Uute võimaluste otsimine. Meelelahutustööstuses tundub langus alles algavat; sellest oleks vist ka hea mõte alguses eemale hoida... Kuldmunal räägiti ainult surutisest ja selle tagajärgedest
* Aeg - teha nii, et iga minut toimuks midagi kasulikku

Üks endine kolleeg märkis, et on hea olla noor ja mitte millegi/kellegi eest vastutada. Tänu säästlikule elustiilile on minu jaoks tegemist hoopis põneva ajaga. Oma elu ühe sitema tunde elasin üle ühes teises eilses olukorras.

Raini sünnipäevalt öösel (ca 3:00) Tartust tagasi sõites lõhkes Anna lähedal Makral rehv ning kuna mõni päev tagasi olin ka tagavararehvi ribadeks sõitnud ja selle välja vahetada unustanud, siis olime autotäie rahvaga loodusjõudude vallata. Õnneks võttis üks õnnetu sõber telefoni vastu ja pidi meid päästma tulema. Endiste raamatumüüjatena olime kõik sellistes olukordades korduvalt olnud; nukrutsemise ajal visati nalja ja võisteldi warstory'de rääkimises. Aga see tunne kui istud päästja auto tagaistmel kahe hea sõbranna-kamraadi-kaasraamatumüüja vahel, keda lubasin turvaliselt koju viia... Kõik tundusid viisakad ja lõbusas tujus, kuid mina olin see kes alt vedas ning mitte miski ei suutnud tol hetkel seda tunnet ära pühkida.

Kui viga juhtub endast sõltuvalt ning lisaks endale ka teised selle pärast kannatama peavad, siis peksavad vitsad oi oi kui valusasti! Muul juhul tunneb halvimal juhul kõditust. Paks nahk ei lase midagi sisse, kuid samas ei taha ka eriti välja lasta.