Nov 25, 2009

Kristlikud väärtused

Sooviksin luua klubi nimega "Kristlike väärtuste fännid," kuid tõenäoliselt tembeldaksid ka viimased nohikuperioodi kiuste allesjäänud sõbrad mind siis ärapööranuks ning hülgaksid lõplikult. Ma ei taha uskuda, et jumal religioossel kujul olemas on, kuid usun, et see jälg mille ta õpetus inimestesse jätab, on kiitmist ja järgimist väärt. Loomulikult tuleb välistada igasugu äärmuslased ja Kivirähki "Ussisõnades" väljamõeldud tõdeeitavad tegelased.

Piiblit tsiteeritakse kirjanduses ja filmides üsna tihti ning aukartust äratav arv inimesi maailmas on valinud endale jumala. Kas need tõed siis päris elus tõesti toimivad ning on ateistid millestki ilma jäänud?

Nüüd oleks hea mõte küsida endalt: kumb oleks parem, kas ateist või tõsiselt jumalat järgiv inimene? Loomulikult on äärmusi mõlemal pool, kuid keskmiselt?

"Vannun jumala nimel, et kui annad mulle kauba täna ilma lepinguta, siis toon sulle homme raha!"
Kui seda ütlev inimene oleks tõsiselt usklik või neid väärtusi kindlalt järgiv, siis võib ettevõtte olla suhteliselt kindel et ta selle raha ka kätte saab! Iseasi kas need sõnad on siiralt öeldud?

Kõige hullemad on need inimesed keda ei hirmuta ei taeva ega põrguga - kes lihtsalt ei usu millegisse. Võibolla millegisse ikka kuid selleni jõudmisega ei saa igaüks hakkama ning peab võtma riski. Antud teemal on teinud üsna huvitava ettekande Andres Põder.

Mulle meeldib mõnikord harva sattuda kirikusse või vestlusesse intelligentse üle keskmiselt vaimuliku inimesega, kuid kui jutt kisub liiga värbamise poole siis liiguvad kõrvalestad automaatselt ette ning katavad kuulmeavad. Kokkuvõttes julmalt öeldes - kui lõigata usust välja kõik mitteusutav, saab psühholoogiliste omaduste komplekti, mis on hea vahend enda elu ja käitumise juhtimisel.

Üsna raskelt täidetav kuid väga hästi toimiv Piibli päritolu tarkus on järgmine: "Kui saad kõrvakiilu, siis pööra teine põsk ette." Ehk kui öeldakse ebaõiglaselt halvasti ning ükskõik kui m**n ütleja tunduks, tuleb end rahustada teise veidi kaasaegsema tarkusega: "Mitte keegi ei saa sinult võtta sinu eneseväärikust kui sa seda ise kellelegi ei kingi."

Nov 19, 2009

Iphone innovaatilised rakendused!

Iphone on ikka mõnus praktiline mänguasi; sinna peale saab laadida Istore'st uskumatuid vidinaid alates diktofonist, triipkoodilugejast ja lõpetades taskulambi programmiga. Pakuksin ka ise tootearendajana ajulihaste harjutuseks mõned tooted välja, mille kallal Apple võiks vaeva näha:

Isauna - ekraanile ilmub saunakopa funktsioon, kui sinna vajutad hakkab Iphone kuumenema ning kui juba piisavalt kuum on siis hakkab piiksuma. Selle peale tuleb telefon veega üle valada ning leil ongi käes!
Ikajalood - kui talvel kalal siis on üsna raske kalasid järvest üles leida. Siis tuleb appi Ikajalood - paned telefoni ühe otsa jääugu alla, tiirutad, ning vaatad kuspool kajalood kalaparvede olemasolu märgib.
Isun - on lähenemas tähtis üritus ja noor daam soovib välja näha suviselt pruun; solaariumi aga aega minna ei ole. Siis tuleb telefoniekraanil vajutada päikese nupule ning mõne aja pärast annab ekraan välja pruunistavat päikesevalgust - telefoni peab ainult ise keha ligidal ringi liigutama.

Mõtlen veel ja siis täiendan nimekirja!

Nov 17, 2009

Õppeedukust suurendab kenade vastassoost tudengitega suhtlemine

Kuulsin täna arvutiklassis järgmist dialoogi.

Ühe tüübi ilmumisega arvutiklassi uksele hakkavad umbes 5 tudengit teises nurgas huilgama ja aplodeerima.
"Tere Juhan! Mida sina koolis teed?"
"..."
"Tulidki õppima? Mis juhtus!" (naer)
"Just helistas üks tüdruk ja küsis kas ma ühte ülesannet oskan. Talle ei saanud "ei" öelda - ei tohi ju ennast rumalana näidata... Nüüd vaatan mida ma õppima pean hakkama, et saaksin teada õpetada. Neetud uhkustamine."

Ehk õpimotivatsiooni sünergiliseks suurendamiseks peab suhtlema rohkem vastassoost tudengitega? Nii et TTÜ juhtkond tegi õigesti tuues Majandus- ja Humanitaarteaduskonna (kus ainult naised ongi) peahoonetele (kus pea ainult mehed) lähemale. Efekti suurendamiseks ühendati see hallina tunduvate reaalteaduste majadega koridoride kaudu - justkui suur veresoon kuskohast voolab õppemotivatsioon TTÜ renoveerimata ruumide vahele!

Ja vastupidi, kui tahta tõsta Majandusteaduskonna õppeedukust, siis tuleb saata mehaanikatudengid uude hoonessesse, lasta neil kanda karvast rinda paljastavat eest lahti särki (või sinist kitlit) ning paluda igalt ettejuhtuvalt naiselt küsida: "Kas oskad mikro- ja makroökonoomikat?"

* * *

Mehhatroonika laboratoorium: ja kui ei korista siis peab Bin Laden jälle ise koristama (kui ta Eestisse peaks jõudma)

Nov 14, 2009

Kübarsaun on turvaline?

Õppejõud toonitas, et tänapäeva insener on konstruktor - mitte ise välja mõelda vaid kombineerida seda mida teised on juba välja mõelnud. Mõte, et kõik on juba avastatud, on jabur - mida rohkem uusi tehnoloogiaid välja mõeldakse, seda enam uusi võimalusi see omakorda tekitab. Mida rohkem uusi lahendusi, seda rohkem kerkib esile uusi probleeme - isegi kui need on ainult teiste inimeste mõtlemisest põhjustatud. Tuntud on ka ütlus: "Mida rohkem teada saad, seda rumalamana ennast tunned."

Meeskonnatöö efekt 1+1=3 tundub toimivat - koos tulevad tõesti paremad lahendused ning mida parem klapp, seda parem on lõpptulemus. Loomulikul minnakse harjutamisel ka üle piiri ning luuakse midagi eriti totrat; kuid see ongi kooliskäimise lõbu! Kokkupandava sauna väljamõtlemisel tekkis mõte teha kübarsaun - lahtirullitava äärega kübar kuhu alla saab võtta kaasa ca telliskivi suuruse kohvrina kaasaskantava kerise. Muudkui kükitad maha, viskad leili ning kui liiga palav hakkab siis tõused püsti ja jahutad end. Kas oleks sotsiaalse staatuse mõttes turvaline sellist saunatamist näiteks koduõues naabrite pilkude all harrastada?

TTÜ noored tootearendustudengid teavad juba, et ega sellest oma-lõbuks leiutamisest reaalses maailmas tegelikult kasu ei pruugi olla - tulevast tööandjat ei huvita uute ideede väljapakkumine vaid konkreetsed soovitused kuidas just tema toodet parendada. Nii et mitte mõelda karbist väljas vaid karbis!