Apr 17, 2010

Lõbutseda või mitte lõbutseda?

Üks legendaarne kehakultuurlasest sõber PEDAst pidas aasta aega Karu ühikatoa arvutis päevikut oma rajudest pidudest. Üsna mitmed sissekanded algasid järgmiselt: "Plaanisin sel kolmapäeval tõsiselt homseks füsioloogia esimeseks eksamiks õppida, kuid siis helistas Pets..." Ja lõpp kõlas umbes niimoodi "...jõudsin koju tund enne eksami algust, tegin raamatu lahti ning jäin sinna nina sisse magama. Ärkasin Beppo telefonikõne peale kell 15:00 kes koos Mursiga ühikas gin'i jõu; vedasin ennast sinna sest tänase eksami magasin ma ilmselgelt maha..." Kui aga viimane võimalus eksamit teha on, siis õpib peategelane peost ülejäänud öö läbi ja teeb selle väga heale tulemusele ära - st saab parema hinde kui need kes peole minemata jätsid ja esimese korraga "rahuldava" kätte said. Mainiksin veel niipalju, et kuigi too härra tegi ja teeb selliseid tsükleid üsna tihti, on ta elus edukas ja olen väga kindel et ka õnnelik.

Kui palju ühest üritusest välja võtta? Kas/millal jääda kaineks ja reserveerituks või võtta kõvasti napsu ning tõmmata poole hommikuni välja järgmist päeva maha kandes? Sõltuvalt sellest kui pikalt südametunnistus oma peremehe kohustusi ette planeerib saab alati enda sisse vaadates leida vabanduse homme hommikul teostatavaks tööks mille tähtaeg on kuu aja pärast. Ja tõmmata õhtu sündmuste jaoks pidurit.

Kahjuks ütlevad uuringud, et pikk iga on neil kes iga päev pisikese napsu teevad; mitte neil kes üks kord kuus ennast täiesti ribadeks tõmbavad. Aga jumal tundub soosivat inimesi kes julgevad ennast vabalt tunda ja kadestan küünla kahest otsast põletajaid kes lisaks eluga väga hästi hakkama saavad! TLÜ kuulsaim IT-mees, võrukas ja rattaehitaja Jesse kutsus mind üle nelja aasta oma sünnipäevale ning seal sündinud diskussioonis toodi mitmeid näiteid inimestest kes teevad ca 20h järjest täiega tööd, teenivad sellega normaalse raha ja ülejäänud nädala panevad pidu. Ja mitte ainult neist kes Võrus elavad.

Äkki on see süümepiinade jõud, mis inimesi tegutsema paneb? Kui mitmepäevase pillerkaare ajalised-rahalised-terviselised tagajärjed kohale jõuavad, siis võtab see õige mehe tõsiselt murelikuks ning mida kulutavam pidu, seda põletavam on hiljem tunne hinges midagi kasulikku ära teha. Inimeste enamik probleeme tundub olevat seotud motivatsiooniga, äkki siin peitubki nende edukuse võti - tekitada endas süümepiinu, mis aitavad hiljem paremini "normaalse elu" probleemide lahendamisele keskenduda.

Nii et hüpoteetiliselt - kui ei suuda ennast vabaks lasta ja rumalusi teha, siis ei ole hiljem midagi kahetseda ning motivatsioonimootor jääks lisakütusest ilma. Kui aga tervis lubab, siis terviseks ja edu homseks eksamiks!

Kinopiletite hindade turu-uuring

Sõprade hulgas läbiviidud tagasihoidlik küsitlus soovitud kinohindade kohta kombineerituna reaalsete kinohindadega.
Kosmos on parim! Üks teine paneel mis uuris filmide kvaliteeti soosis paraku Artist. Kvantiteedi osas võidutsesid ikka meie kaks suurkino...



Lõiguke Tartu Ülikooli ettevõtlusmagistri kodutööde hulgast.

Apr 15, 2010

Lennurõõmud

Kui ma oleks mõne odavlennufirma piloot, siis võtaksin tunde vigurlennunduses ning paneks trikkidega reisijad makstud väikest summat kibedalt kahetsema. Inimesed läheksid siis üle kallimate lennufirmade klientideks ning ma võtaksin viimastelt tulemustasuna altkäemaksu.

Ostes odavat teenust ei saa keegi kaevata halvema teeninduse üle - see oli kliendi teadlik valik! Ja olles teenindaja võid kvaliteetse teenuse asemel kliendi arvelt avalikult nalja visata, selle asemel et muretseda tema rahulolu pärast.

Silver oli teinud varem mitu langevarjuhüpet, kuid kordagi normaalse lennukiga lennanud ei olnud - ehk ta oli 6 korda õhku tõusnud kuid mitte ühtegi korda maandunud. Kui temaga eelmine kord Hispaaniasse lendasime, tegi Ryanair meile toreda üllatuse: lennuk liikus vaikselt maandumisraja poole, ent ca 100 m kõrgusel muutsid piloodid meelt ja pikeerisid lennuki otse üles! Hispaanlane mu ümber küünistas istmeid ja karjus üle lennuki "Oh no... it's happening again... we are all going to get killed!" Hiljem seletas ta, et ka eelmisel nädalal tehti samamoodi ning lõpuks viidi neid hoopis Portugali. Silver oli vastupidiselt ootustele väga rahulik; küsis ainult kas sellised asju juhtub tihti kus lendurid maandumise poole pealt ümber mõtlevad ja uude lennujaama põrutavad?

Piloodid pikeerisid veel 2 korda kuni otsustatigi hoopis Portugalis maanduda. Seejärel viidi meid bussiga Hispaaniasse soovitud sihtkohta. Oviedosse jõudsime ca 6 tundi hiljem ja tühja motelli ei leidnud. Loobusime luksussviidist ning magasime seljad koos bussijaamas kordamööda vahti pidades - kummalgi oli käes üks pliiats võimalike bandiitide rünnaku jaoks.

Igaljuhul Islandi peatas tuhapilv palverändur Silveri teekonna Santiago palverännakule sel aastal mõneks ajaks, kuid loodan et ta lõpuks ikka Hispaaniasse kohale kõndima jõuab. Tuleviku palverännakud tulevadki äkki ainult lennukite-laevade-autodega ning peamisteks sisemiselt kasvatavateks väljakutseteks pole mitte villis jalad vaid transpordi ülesütlemine.

Apr 13, 2010

Ipad / Vigala uputus

Mart sai sünnipäevaks Ipadi; ühena esimestest Eestis saab ta seda tundma õppida. Paki avamise hetkel istusime kõik tema ümber ringis ja kõik Iphone omanikud tegid kingiavamisest eri nurga alt fotosid. Nagu oleksime püha vaimu välja kutsumas.

Esmapilgul tundub uue põlvkonna lõikelauana.

Apple'i uued tooted hakkavad varsti inimesi rohkem rõõmustama kui jõuluvana?

Arvestades Ipodi müügilejõudmisest tekkinud saginat, oli vastuvõtt sellel üritusel üsna tagasihoidlik. Ainult üks seltskonnaliige julges oma uudishimu avalikult välja näidata ning nihkus järjest lähemale - ja sünnipäevalapsel hakkas järjest kitsam...

* * *

Kuna mitmed sõbrad on pannud järjest üles fotosid uputustest oma kodukohas, lisan ka mõned Vigala fotod.

Vana-Vigala sild - suvel on siin kõrkjad ja pisike kärestik

Talumaja Velisel

... vähemalt post jääb kuivaks

Jõgi ei mahu enam sängi ära - põldudest on saanud jõed!

Vigala järvestik





Rumba sillalt allavoolu ja vasakule vaadates

Rumba sillalt allavoolu ja paremale vaadates


Apr 10, 2010

Poola õnnetus

Poolakatele sügav kaastunne "teise Katõni" puhul... Samas imestan, et keegi ei ole juba vandenõuteooriaid välja pakkunud nagu oleks Vene valitsus selle taga? Katõni puhul oli tegemist väga ulatusliku, üheselt mõistetava ja varjamatu genotsiidiga, mille külge saab veel aastasadu ankurdada ning NSV Liidu peamisel järeltulijalt süüditunnistamist nõuda. Poola president on tuntud samuti resoluutse mehena, kes ei karda suurele idanaabrile vastu hakata.

Potensiaalne vandenõuteoreetiku versioon toetukski pigem "miks" kui "kuidas" küsimusele -pardal oli ju nn Katõni aktiivgrupp, kes mälestusel unustusehõlma ei luba vajuda; lisaks ebameeldiva piiririigi president koos selle kõrgema sõjaväelise juhtkonnaga ning lõpetuseks oli lennuk teel idanaabri jaoks alandavale tseremooniale, kus ka viimase juhtkond pidi sümboolselt osa võtma. Kas liiga palju ebameeldivaid inimesi ühes kohas sai õnnetul kombel otsa juhuslikult või võis sellele keegi kaasa aidata? Lähipäevadel võidakse pakkuda välja kõige hullumeelsemaid versioone.

Nüüd saaks välja pakkuda ühe hea tõehetke küsimuse: Kui kõik Su suurimad vaenlased oleksid ühes lennukis, kas sooviksid siis selle lennuki allakukkumist kui teaksid et sellele mõtte jõul suudaksid kaasa aidata?