Jun 28, 2010

Oluline lisapeatükk Macciavelli raamatusse

Sooviks lisada Niccolo Macciavelli raamatule väikese lisapeatüki: "makjavellismi praktiseerimine igapäevases elus rohujuure tasandil." Inspireerituna mõnede tuttavate juhtumistest väljamõeldud ettevõtetes panen kirja paar praktilist nõuannet, millega tulevased makjavellistid saavad enda hambaid teritada ja teis(t)e inimes(t)e närve nüristada. Olgu veel öeldud, et eraldi hoidev inimene on Valitsejale kõige parem saak ning tuleb olla ettevaatlik et liiga kõva pähklit (osavamate valitsejaomadustega) või valel positsioonil inimest (N: ülemust) ei ürita allutada.

0. Tee kõigepealt kodutöö ära! Ole väga sõbralik ja mesimagusa jutuga, tunne huvi ohvri perekonna, hariduse, varasema töö ning hobide vastu. Levita õrnalt usadusõhkkonda, et saada kätte võimalikult palju infot - üldjuhul on inimesed meelitatud kui nende vastu huvi tuntakse. Kui saad ohvri klatšima tema omaenese sõpru või ülemusi, on tulevane Valitseja saanud esimese tõsisema võidu.

1. Pane tulevane Teener (ja kõrvaltvaatajad) kahtlema oma mälus ja mõistuses. Muuda oma ütlusi ning süüdista hiljem teist inimest kroonilises unustamises. Algul sõbralikult, hiljem järjest pahasemaks muutudes. Kuna olid alguses sõbralik, siis on ohver segaduses ning tõenäoliselt tunnistab end kiiresti süüdi, hakates ka ise uskuma et oli vea teinud. Tuntud nipp on anda (segaseid) korraldusi telefoni teel (sellest ei jää jälgi) ning hiljem väita, et öeldi hoopis midagi muud.

2. Ole järjekindel. Tõlgenda kõike juhtuvat Teenripretendendile kahjulikus vormis ning jää oma arvamuse juurde no matter what. Ka kõige ratsionaalsema kõrvaltvaataja hinge ronib kahtluseuss, eriti kui tegevust korrata ning seejuures ka vanu asju meelde tuletada - kui Valitsejakandidaat on niivõrd kangekaelselt oma arvamuses kinni siis peab ju midagi valesti olema? Intrigeeri piisavalt palju kuid võimalikult vähe (siiski kasvava intensiivsusega) ning selgita välja võimalikud liitlased - olgu siis kaasvalitsejad või lihtsalt skandaalide otsijad/klatšijad/Teenri staatusest vabaneda soovijad (läbi uue ohvri leidmise ja tema peedistamisega).

3. Tugevda suhet kasutades kontrasti printiipi - mida valusam on Valitseja löök, seda magusam on Valitseja musi. Sel põhjusel ei jookse naised halbade meest juurest ära. Leiba ja tsirkust ning vahepeal ihunuhtlust! Kontrasti printsiibi edukas rakendamine teeb ohvrist abitu Valitseja (pigem Valitsejanna) tujudest sõltuva marioneti. Ajutiselt teeseldud lepituskäsi võetakse piinatud ohvri poolt kergendustundega vastu ("ta ei ole ju tegelikult nii hull, ju siis ma ise reageerisin üle..."), kuid sellele ei järgne mitte leppimine vaid uued künkad tujumaastikul. Lõpuks sõltub ta Valitseja tujudest niivõrd et on nõus tegema mida iganes et tema halvast tujust pääseda.

4. Provotseeri ja vii Teener endast välja, et vähendada tema tõsiseltvõetavust kolleegide silmis. Kui oled ülalpoolmainitud meetodeid juba kaua harrastanud, siis sobib see ideaalselt grande finaleks. Analüüsi ohvri nõrku külge (vt punkt 0) ning ütle seltskonnas välja mõni üldistus, mis eelpoolmainitud riugaste põhjal võiks loogiliselt kõlada (N: sa oled suur unustaja kuna sul on kunstnikuharidus ning sa ei suuda asju reaalselt võtta vaid hõljud oma maailmas). Jää ootama tema reaktsiooni ja kui oodatud eneseõigustuslikku vihapurset ei tule, siis kruvi pinget üles ning proovi hiljem uuesti. Pea meeles, mida rohkem Valitseja saab oma ohvri tujusid kaasa tõmmata, seda parem ori viimasest saab. See on hea meetod ka informatsiooni hankimisel.

5. Võib tulla hetki, millal ohver vastu hakkab ja üritab loogikaga Valitseja teese kõigutada. Selle vastu on kolm kaitsemeetodit:
a) vihjata tema enda rängimatele vigadele (mis võib olla ka mitte tõsi, see ajab ohvri veel enam eneseõigustuse eksiteele) - kui ohver hakkab end õigustama siis esita uusi väiteid kuni ohver alistub
b) teha süütu nägu pähe ja vihjata, et ohvril on vist perekonnas probleemid (vt punkt 0) või et ta ongi selline vaidleja tüüp
c) osutada täiesti suvalisele objektile mis väärib ilmtingimata tähelepanu. Sellepärast on eriti hea viia väitlusi läbi autosõidul, sest midagi leiab teeääres ikka millele kiiresti tähelepanu üle kanda ("Vaata milline raagus puu!").

6. Naudi võitu ja uue sotsiaalse teenri saamist. Nüüd võid sa teha inimesega mida iganes tahad, kui ta just töölt ära ei põgene, mis võib ka üks eesmärk olla. Uus, psühholoogiline Valitseja on sündinud! Milleks elada koos igavalt, võrdselt ja sõbralikult, kui saad enda manipuleerimisvõimeid iga päev arendada. Tegevusega ei kaasne mingit majanduslikku lisaväärtust peale Valitsejale ebameeldivate kuid temast targemate kolleegide väljasöömisega. Lisaks veel enesearenduslik aspekt - mida edukam sel alal oled, seda paremaks saad iga päevaga ning ajus kinnistub enesekindel teadmine: Valitsejal on alati õigus!

*

Üks õppejõud väitis et kadedus on kõige leppimatum viha, kõige hullemad vaenlased on varjatult vastuseisvad ning neid inimesi tunneb ära väga mesimagusast häälest ja erakordselt meelitavast/sõbralikust jutust. Endale tundub, et selliseid inimesi leidub rohkem administratsiooni töö või sotsiaalsete erialade tasandil, kus soovitakse end reaalse töö tegijatega võrdsena tunda rakendades seda ainsas vallas milles saavad osavaks muutuda pea kõik normaalse arenguga inimesed: inimsuhetes. Kui midagi muud ei ole ära õppinud, siis selles suudad ikka lõpuks mingilgi määral osavaks saada. Good at social skills.

Mida teha, et ennast sellise käitumise eest kaitsta? Põgeneda? Alla neelata? Kaasa mängida? Politsei kutsuda? Äkki saaks luua mingi salajase andmebaasi sellistest inimestest?
Mida varem oled välja selgitanud kellega reaalselt tegemist on seda parem. Sisetunne ei pruugi alati õiget informatsiooni anda, kuid üldine reegel on - mida ülevoolavamalt ja ebasiiralt sõbralik inimene on, seda tõen kalduvad ta eesmärgid äärmusesse. Kui selle etapi oled maha maganud ning ennast paljastanud on tõhusaimaks relvaks huumor ja endale sõprade/mõttekaaslaste leidmine kellega saab asjadest rääkida nii nagu on. Kõik need kilbi ehitamiseks vajalikud komponendid aga eeldavad enese sotsiaalsete oskuste arendamist mis võib teatud staadiumis tekitada kiusatust ise kellegagi manipuleerima hakata... Sellest tasub kindlasti loobuda, keskenduda oma töö hästi tegemisele ning jätta intrigantidele kättemaksmine teistele väiksema kannatusega inimestele. Igal oinal tuleb kord Mihklipäev ja igal Valitsejal oma tõehetk!

* * *

Tasusin oma (õnneks normaalsele) perekonnale õppimisest tekkinud au- ja ajavõla ja tegin mõned päevad Hiie talus tööd - insenerist isaga lükkasime püsti uue hoone, ilma milleta taluelu võimalik ei oleks. Kerkib ta jõe äärde, on läbipaistva katuse ja kolme aknaga; sisse asetan diskokuuli mis hakkab keerlema kui liikumisandur kellegi siblimise sees avastab. Vaade on parem kui elumajast!

Kolme ujumiskorraga teenisin 200EEK. Ilusad ilmad lubavad kinnijäänud lantidele vette järele sukelduda; sügisel oleks loomulikult keerulisem, kuid küll kunagi ka kalameeste calipsod tulevad! Või lastakse lantide hinnad allapoole. Kiirelt saakidest - Salajõest 1 haug vobleriga (+ 2 äraläinud forelli), Rumbast piraka ahvena ussiga, Vigalast taluõuest 5 ahvenat, 14 kiiska, 3 viidikat, 1 turb ussiga ning pirakas haug kerge ujukõnge (tamiil 0,15 mm) ja viidikaga. Viimase kättesaamiseks pidin laskma ülejäänud perekonnal kahva otsingutel majapidamise segi pöörata.

Tori sõjameeste kirikus on kõikide riikide vapid kes kunagi Eestimaad valitsenud on (ülevalt alla)

Potensiaalne klient testimas uut pisikest, kuid väga olulise tähtsusega abihoonet. Seinad on veel lisamata.

Jun 18, 2010

2010 aasta räigem loodusfoto

...oleks äärepealt tehtud Vigala jõe ülemjooksul. Käisin üsna inimtühjas jõelõigus kontrollimas teadusteoses "Eesti jõed" ilmunud asjaolu nagu Vigala jões forelli ei oleks. Ühe talu lähedal viskasin landi ühe vees oleva puunoti külge kinni ning kuna vesi tundus soe olevat, mõtlesin aadamaülikonna selga tõmmata ning kiirelt ja diskreetselt peibutise ära tuua. Solberdasin puunotini, vabastasin landi ning mõtlesin, et kui juba nii heas kohas olen siis võiks kiirelt ka ühe viske teha. Nagu tellitult tuli just selle ühe viske otsa pirakas haugipoiss, kelle pladistamise peale hakkas talust hääli kostma. Nibin-nabin suutsin koos kalaga enne roostikku peituda kui talu naispere õuele ilmus - kuulsin koerte haukumist ning märkasin ühe elaniku käes ka pildistamisinstrumenti. Vedas.

Tõestasin siiski ära, et vähemalt üks jõeforell antud lõigus esines - ühe alamõõdulise tõmbasin kalda äärde ja lasin seal end lahti rabeleda. Kokku siis sellest lõigust 2 haugi (suurem 45 cm) ahvenavärvilise vobleriga.

Õhtul veel sõbra juures Pullis külas, proovisin lendõnge ning käisime veel paadiga jõel. Pärnu jõest siis rohelise kummilandiga 10 haugi (mitte ükski kahjuks mõõdus) ja 4 ahvenat; ussitonkaga 2 ahvenat, 2 särge ja nurg.

Ebaõnnestunud foto või kunstiteos?

Jun 14, 2010

Kuidas sigadel läheb?

Nädalavahetuse vihm ja torm lõid eeldused suurepäraseks kalailmaks; seepärast ei kõhelnud hetkegi kui onupoeg kutsus Järvamaale Jõge piitsutama ning kohalik ärimees Joel sünnipäevapidu nautima.

Tänu sugulussidemetele pääsesin salajasele vennaskonna kohtumisõhtule - külameeste laupäevaõhtune saunaõhtu. Viisin end kiiresti kurssi kohalike tavadega ("Mina istun sinna kus sina praegu istud!") ning kuulasin kõrvad kikkis. Kuigi peamiselt räägiti metssigadest ja nende poolt tehtud sigadustest (vaikushetked katkestati küsimusega: "Kuidas sigadel läheb?"), oli seltskonnas ka mõni kalamees kes paari õlut meie uudishimu oli nõus rahuldama. Seejuures viskas härra pidevalt leili ning me pidime hambad ristis kannatama kui infot teada tahtsima.

Järgmine hommik (kell 11, kuna eelmine päev käisime sünnipäeval) jõudsimegi lubatud kohale. Mina ülesvoolu ja onupoeg allavoolu. Väga üksikuid ühepäeviku järele sirutavate tähnikute sulpsatusi oli näha, kuid neid ei saanud kätte ei landi ega lendõngega. Kohtasin 5-t kalameest kellel olid samuti kotid tühjad ning üks neist hakkas rääkima ühe teise jõelõigu megasaakidest. Onupojal läks veidi paremini - pidi paar beebiforelli tagasi laskma. Enda kogusaak siis 3 ahvenat ja 2 haugi - 4 kala kummijöllariga ning üks pöörlevaga.


Ufo

Lilled ei huvita ja nende nimesid ei tea. Kuna unustasin toidukraami koju, siis oli päeva eineks 1 pepsi ja pakk kummikomme ning uusi mõtteid jätkus küllaldaselt. Kui õis kuuluks seniavastamata liigile, siis panen selle nimeks "agoonia."


Swinger'ite eelmäng? Tegelikult Joeli sünnipäeva hilised hommikutunnid - ise eelistasin pokkerilauas istuda.

Jun 11, 2010

TTÜ läbi ja suve algus

Kaitsesin neljapäeval TTÜ lõputöö ning sain isegi A. Nüüd võiks veel kõik projektid ka ilusti käima minna ning siis oleks rahu majas.

Loodus tõmbab kummalise jõuga. Vahepeal käisin närvide ravimiseks inimtühjades looduskantides hulkumas; õng loomulikult kaasas. Salajõest sain 1 forelli ja 1 haugi; Pirita keskjooksult 1 haugi ning Vigalast 2 haugi ja 1 särje (lant oli suus!!!) - kõik väga pisikese pöörleva landiga.

Positiivse õhtu lõpetas jõhkralt hiigelsuurena tundunud krokodill-haug, kes viimase viskega umbes kell 23:00 landikest haarata otsustas. Algul tundus, et mingi palk või sukelduja on õnge otsas kuid lähemale tõmmates osutus see suureks kalaks - lasi end üsna kalda äärde tõmmata, passis mind oma kalasilmadega ja tegi siis nii jõulise mineku et tamiil läks puruks. Oleks tamiil tugevam oleks ta mind tõenäoliselt kivi otsast jõkke tõmmanud. Mul ei oleks olnud võimalustki.


Vietnam? Vigala jõgi on ülemjooksul kanaliseerimata ning ka asustamata - jõekallastel liikumine osutus võimatuks ning säng meenutas pigem mõne Põhja-Eesti kärestikulise jõe oma.

Need pisikesed alamõõdulised nolgid on spinningisti nuhtlus - haaravad kõike mis liigub

Jun 6, 2010

Reisisaatjate suvepäevad Vormsil

Nädalavahetusel toimus Vormsi saarel Adrenaliiniöö - ühe öö jooksul toimuv ca 60 km pikkune mänguliste vahepunktidega orienteerumine, kus 4-liikmelise segameeskonna peale oli antud kaks ratast, mida tiimiliimed omavahel jagama pidid. Jooksjad said kõik endale ilusad kollased neoonvestid.

Adrenaliiniööle eelnes Adrenaliinipäev, kus otse Tartust koolist Rohukülla kihutades tänu valearvestusele praamilt äärepealt maha oleksin jäänud - kõik suuremad Eesti maanteed tunduvat jooksvat põhja-lõuna suunal ning ida-lääne suunal saab liikuda ainult siksakiliselt või mööda kruusateid. Lõpuks oli jalg üsna raske ning kaalusin rattakiivri pähepanemist - õnneks Makra alt ei vedanud.

Kuigi kõik meie meeskonna liikmed nägid üksteist esmakordselt, sattusid tiimikaaslasteks erakordselt positiivselt mõtlevad ja ka sportlikus mõttes tugevad inimesed. Kui ühelt tüdrukult viisakuse pärast väsimuse kohta küsisin, sain vastuseks: "Ise oled!" Tänu kahele hiigellikule prohmakale jäime alguses 14e meeskonna hulgas pea viimaseks, kuid lõpuspurdiga rebisime end 4-e kohale.

Tekkis palju olekseid a'la "mis siis kui me poleks üksteist ära kaotanud, siis oleksime võitnud." Kuid nagu hiljem kuulsime tegid samas kategoorias apsusid ka võitjameeskonnad. Kokkuvõttes võidavad ikka need kes suudavad joosta siis kui teised ainult kõndida jaksavad.