Nov 14, 2009

Kübarsaun on turvaline?

Õppejõud toonitas, et tänapäeva insener on konstruktor - mitte ise välja mõelda vaid kombineerida seda mida teised on juba välja mõelnud. Mõte, et kõik on juba avastatud, on jabur - mida rohkem uusi tehnoloogiaid välja mõeldakse, seda enam uusi võimalusi see omakorda tekitab. Mida rohkem uusi lahendusi, seda rohkem kerkib esile uusi probleeme - isegi kui need on ainult teiste inimeste mõtlemisest põhjustatud. Tuntud on ka ütlus: "Mida rohkem teada saad, seda rumalamana ennast tunned."

Meeskonnatöö efekt 1+1=3 tundub toimivat - koos tulevad tõesti paremad lahendused ning mida parem klapp, seda parem on lõpptulemus. Loomulikul minnakse harjutamisel ka üle piiri ning luuakse midagi eriti totrat; kuid see ongi kooliskäimise lõbu! Kokkupandava sauna väljamõtlemisel tekkis mõte teha kübarsaun - lahtirullitava äärega kübar kuhu alla saab võtta kaasa ca telliskivi suuruse kohvrina kaasaskantava kerise. Muudkui kükitad maha, viskad leili ning kui liiga palav hakkab siis tõused püsti ja jahutad end. Kas oleks sotsiaalse staatuse mõttes turvaline sellist saunatamist näiteks koduõues naabrite pilkude all harrastada?

TTÜ noored tootearendustudengid teavad juba, et ega sellest oma-lõbuks leiutamisest reaalses maailmas tegelikult kasu ei pruugi olla - tulevast tööandjat ei huvita uute ideede väljapakkumine vaid konkreetsed soovitused kuidas just tema toodet parendada. Nii et mitte mõelda karbist väljas vaid karbis!

1 comment:

Anonymous said...

mida ma otsin, aitah