Oct 3, 2012

Harjutus "Kui oleksin riigivalitseja"

Ikka on nii, et ajalehest erinevaid uudiseid lugedes upud soovunelmatesse, mida kõike ise ära ei teeks, kui riigi eesotsas oleks. Eriti kui uudisterubriigist läbikäinud valdkond veel Sinu eriala oluliselt puudutab. Eriti kujutan ette kuidas iga alamakstuna tajutud eriala esindaja praegu sellest unistab.

Püüdsin ükskord mõttes riigi erinevaid valdkondi Maslow püramiidi taoliselt hierarhiasse asutada - st. mis oleks kõige tähtsam ja milline mitte. Olulisuse mõttes see keeruline ei olnud, samas tundus lõpptulemus olema liiga kahtlane, et seda üldse kusagil välja pakkuda. V.a. loomulikult kõige olulisem osa sellest püramiidist. Mis peaks olema riigi alustala kõige alumisel tasemel st. milleta riiki üldse olla ei saaks? Vihjeks - toore jõu kiire ja ettearvamatu rakendamise vastu peab olema midagi samaväärset välja pakkuda. Isegi tänapäeval.

Enda mõtete selguse mõttes oleks päris põnev läbi mõelda harjutus "mida teeksin kui oleksin piiramatu võimuga riigivalitseja, kelle soovidele rahvas kuuletub" - millistesse ühiskonnamuutustesse usuksid nii palju, et julgeksid neid kohe välja pakkuda. Paned pooleldi äranäritud kanakoiva tagasi rikkalikule hõbevaagnale, tõstad kallite teemantitega lihava sõrme taeva poole, köhatad hääle puhtaks ja asud korraldusi jagama:

"Hea rahvas ja ministrid! Meie riigi uueks suunaks on arusaam, et kõige olulisem on toetada kõikide riigi vahenditega kodanike võimalust toota lisaväärtust ning olla seejuures õnnelikud. Mõistkem, et enne ei saa hakata põhjamaalikult raha jagama, kui me pole kindlad, et meie sissetulekuid tootvad valdkonnad ei ole meid selle vääriliseks tunnistanud. Olgem realistid ja ärgem võtke 1:1 üle heaoluühiskonda koos kogu nende tugevate ja nõrkade külgedega; me saame ja peamegi valima endale ise väärtused, mille alusel oma tulevikku kasvatada!

Oma esimese käsuga tõstan esile, et kõik riigi valdkonnad peavad oleme suunatud väärtustloovate kodanike loomisele. Peame soosima, et hea kodanik on see kes käib tööl ja arendab ennast - seda toetab nii haridus, maksu- kui ka sotsiaalsüsteem. Kui just tervis ei luba, siis niisama olla ei tohiks olla Eestis lihtne.

Teiseks. Riik peab toetama, et neilsamadel kodanikel oleks siin võimalikult lihtne toimetada ning administreerimist nõudvate riigiasutuste tegevused on kliendipõhised sh. hinnatakse nende tulemust kliendirahulolu järgi. Igasugune riiklik asjaajamine, lubade taotlemine jm. peab olema võimalikult lihtne ja kiire, et hea ideega kodanik saaks kohe tegutsema asuda. Selles ülesandes on oluline rolla kanda meie IT Tiigril.  Iga formaalsustega tegeletud sekund tähendab kaotust maksurahas.

Käsk number kolm. Transport - ringiliikumine ei tohiks olla rikaste eralõbu. Kütuseaktsiisi minimaliseerimisega või muude soodsate transpordilahenduse väljapakkumisega paneme oma kodanikud rohkem ringi liikuma ja teisi tooteid tarbima. Transport võib tunduda hea kohana, kust riigieelarvesse raha saada, kuid see surub alla kõik teised valdkonnad.

Ja... mu palk... ma vist ikka nii palju ei vaja õukonna ülalpidamiseks. Kommunismi ei poolda, kuid palkade kihistumine võiks olla veidi väiksem... Suudan elada ka 5000 euroga kuus 8 000 asemel ja vast ülejäänud summade eest saab toetada õpetajaid vm. Au olla Eesti riigile ja rahvale kasuks oli minu põhimotivatsioon selle töö vastuvõtmisel.

Praegu on mõtted otsas. Asuge tegutsema!"


No comments: