Apr 23, 2008

Peda Folk oli eile, aga ta tuleb järgmine aasta uuesti!

Allpool Peda Folgi viimane pressiteade!


Kui peaks võtma Peda Folgi kokku mõnede lühilausetega siis oleksid need:

* Kõikvõimalikud loovad viisid kuidas üritus toimuma panna ning leida alternatiivne võimalus palga maksmiseks abilistele (N: üüri maksmine tudengite tööjõuga)
* liblikad kõhus tänu eelarvele
* 3 korralduskuu jooksul kaotatud 6 kg kehakaalust.

...ja kõikvõimalikud väljakutsed mis tulevad sealtpoolt kuskohast neid absoluutselt oodata ei osanud. Lohutuseks: kui asjad mõnikord valesti ei lähe siis tähendab, et sa ei teegi tegelikult midagi! Tegijal juhtub (TLÜs tegid Länn ja Janne sellest kunagi isegi rinnamärgi)
Kui lapsena pragada said, siis oli kohe pill lahti. Keskas jäi okas hinges. Sõjaväes hakkas nahk peale kasvama, kuid ikka tekkis soe tunne kuklasse kui millegagi vahele jäid. Raamatuid müües aga juba otsisin inimesi, kes sinuga halvasti ümber käivad - väike lõbus vaheldus päeva! TAKE YOUR BOOKS AND PUT THEM INTO YOUR B...!

Vigasid teeb inimene igas kogemuseastmes, lihtsalt vanemana ei tunne sa end nii sitasti ning suudad rohkem kontrollida oma reageeringut.

Igatahes selline ta oli, suutsime Terevisioonis koos ühe veteraniga saata välja sõnumi vanadele pedafolkaritele kogunemiseks, tuua Peda Folgi Eesti Vabariigi kaitse alla (EV90), üle aastate taastada akustilise programmi vabalava näol ("See on õige folk!"), õhtujuhtide Venno ja Kristina hea performance, kõige rohkem kandideerinud bände, nende kõrgem kvaliteet ning suurim meediakajastus üldse (http://www.esindus.ee/index.php?pedafolk&menyy=1-0-3).

Mida ei suutnud: publikurekord ning kasum - see jääb järgmise aasta korraldajate südamele!


21. aprill 2008

Homme toimub Peda Folk!

Sel aastal 36. korda toimuv tudengimuusika festival Peda Folk 2008 leiab aset 22. aprillil algusega kell 19:30 Kultuurikatlas.

Vahetult enne ürituse algust sõidab buss Laululahingust tuntud Tallinna Ülikooli Meeskooriga läbi Tallinna Pedagoogilise Seminari ning Tallinna Tehnikaülikooli ühiselamud, mille akende all antakse lühike välikontsert viimaste kõhklejate üritusele meelitamiseks. Buss peatub kell 18:45 TPSi hoovis ning kell 19:15 TTÜ Academic Hosteli õuel.

Ürituse projektijuhi Margus Otsa sõnul soovitakse selle aasta üritusel lisaks muusikalisele elamusele pakkuda ka sügavamat mõtlemisainet: „Meie sooviks oleks läbi teravmeelsete vahepalade käsitleda mitmeid teemasid, mis peaks nii mõnelegi inimesele muige suule tooma. Õhtujuhtide tekstid on väga põhjalikult ette valmistatud.“ Õhtut juhivad endise Tallinna Pedagoogikaülikooli vilistlane ning tuntud näitleja Venno Loosaar, uut põlvkonda esindab Tallinna Ülikoolis viimasel kursusel psühholoogiat õppiv Kristiina Rein. „Vennot teab pea iga Eesti inimene, Kristiina on alles oma lavakarjääri nii tantsijana kui õhtujuhina alustamas,“ lisas Ots.

Selle aasta Peda Folgil astuvad üles 33 kandideerinud bändi seast konkursi korras välja valitud Veebruar, Kognito, The Filler ja KukeProtest. Konkursiväliselt pääsesid edasi tudengipeolt Jäälõhkuja "Parim tudengibänd 2008" tiitli võitnud T:69 ning selle aasta Noortebändi võitja Groundhog Day. Pealavast eraldi töötab ka vabalava, kus igaüks saab oma loomingut publikule esitada – seda siiski vaid ise akustilisi pille kaasa võttes või a cappella. Siiski on vabalava impulsiivsete ülesastujate meelitamiseks varustatud ka kitarriga.

Otsa sõnul ei ole üritus mõeldud ainult tudengitele: „Antud festival ei ole ainult tudengipidu vaid koht, kuhu saab tulla vaatama, kuidas tänapäeva noored muusikat teevad ning maailma näevad. Mitmetest endistest tudengitest on kujunenud välja koguni oma kindlad seltskonnad, keda igal aastal üritusel näeb. Püüame luua mõnusa ja pingevaba õhkkonna igale Peda Folgil viibijale. Samal põhjusel ei ole läbi aastate peetud vajalikuks teha üritusest bändikonkurssi – juba folgile esinema pääsemine ise on auhind.“

Peda Folk kutsuti ellu 1972. aastal tollase Tallinna Pedagoogilise Instituudi rahvuslikult meelestatud tudengite poolt kui võimalus esitada üliõpilasloomingut. Kuigi seda võimalust on kasutanud ka tantsijad, moeloojad ja luuletajad, on oma 35-aastase ajaloo vältel üritusest siiski välja kasvanud peamiselt muusikale keskenduv festival. Selle aasta Peda Folk kannab „Eesti Vabariik 90“ märki.

Peda Folk toimub Tallinna Tudengite Kevadpäevade raames, seda korraldab Tallinna Ülikooli Üliõpilaskonna Kultuuriklubi.

Apr 20, 2008

Keskkonnamuutus

Käisin nädalavahetusel esimest korda ujumas. Abistasin ühte kolleegi talutöödel ning mõtlesin et võiks minna korra järve äärde jalutama; ütlesin naljaga pooleks et on plaanis ka ujuma minna. Ei öelnud-mõelnud seda eriti tõsiselt. Järve ääres olles nägin kuidas üks isa oma pojaga seal parasjagu jalutas, küsisin nalja pärast, et kas siin paljalt ujumise eest trahvi ei saa. Mees lõi särama ning küsis: "Kas sa oled ka talisupleja? Teeme koos väikese supluse." Võttis siis kohe siva riided seljast ära ning hüppas vette.
Ega siis ma saanud halvem olla, võtsin julguse kokku ja läksin järgi (ei, selle järve nimi ei olnu Broebackeri järv)! Sain mõned sekundid sees olla ning kui välja tulin ja valu ära läks, siis oli elu parim tunne. Peaaegu nagu peale langevarjuhüpet.


Naeratuse suurus näitab kui soe vesi tegelikult oli!

Jagasin hiljuti mõtteid oma uue töökoha vanast sõbrast töökaaslase Mardiga (killud.blogspot.com). Rääkisin Peda Folgi korraldamisest, magamata öödest, kaotatud 6 kilost kehakaalust ning unistasin valju häälega, et kunagi on aeg, millal sul peale tööpäeva lõppu kell 18:00 ei ole midagi teha. Ringutad ning helistada mõnele lahedale sõbrale - jou teeks mõne õlle? Ning lähed kell 23 magama ja tunned end suurepäraselt! Praeguse seisuga on nii, et peale 18 alles algab õige töötegemine... Mart vastas, et kunagi on aeg, millal sa peale 18t lähed lastele järgi, siis ostad poest süüa, siis parandad kodus mõne asja, aitad kodutöid teha ning näedsa, ongi öö käes ja jääb puudugi! Nii et alati saab hullem olla.

Ja 22. aprill kell 19:30 kõik Peda Folgile Kultuurikatlasse!

Apr 10, 2008

Autopeded

Kultuskoduleheküljel pihi.net kirjeldas üks kasutaja nimega “autopede” end järgnevalt: ”Ma ei vaata tüdrukuid, sest mind erutavad vaid autod. Käin salaja naabrimehe autot silitamas, ükskord jäin vahele ning ta rääkis mu vanematele ära. Sellest tuli jube pahandus ja sain isalt vitsa. Öösel kui ema ei näe, siis panen endale mudelautod püksi ja saan erektsiooni.” Antud leheküljelt (kui see pole kombluspolitsei poolt maha võetud või välk selgest taevast selle administraatorit tabanud ei ole) leiab muide veel palju värvikamaid anonüümseid pihtimusi.

1. aprill oleks olnud minu jaoks väga eriline päev kui mõned asjad oleksid USA-t kohale jõudnud õigeks ajaks, nüüd saab sellest täna, 10. aprill, kui kõik hästi läheb. Oleks minus mõne lõunamaa rahva verd, siis ohverdaks kohe mõne lambakese. Autopede ei ole ma üldse – jätab täiesti külmaks see kui näen mõnda BMW-d või muud sellist autot sõitmas, aga antud Camaro 97 ei ole ei rohkem ega vähem kui minu teise raamatumüügisuve kogu teenistus. Ehk see pole mitte rahasumma vaid 964 tundi tööd ning selle jooksul 2975 koputust ustele, kellest 95% sind pikalt saadab(160 klienti oli lõpuks). Üks eriti räige päev kui autoga kraavi panin, siis lubasin läbi ropendamise, et ostan endale selle vaeva eest midagi suurt ja vägevat, mis elu lõpuni jääks ning mida oma pojale pärandada saaksin.

Enne suve mõtlesin, et võtan mootorratta, kuid vanemate survel loobusin sellest tol hetkel. Ja esimene kohtumine Raadiku lennuväljal jättis väga sügava mulje. Eks meil ole olnud häid ja halbu aegu, kuid mida edasi, seda armsamaks ta muutub.

Raha läks auto peale ikka ja just see tekitaski vahepeal masendust. Aga ainult vahepeal. Lõplik üleminek toimus umbes kuu aega peale ostu millal autoga randa sõitsin ning kaks juhtumist mu mu südame lõplikult masinaga sidusid. Juuli keskpaik, päike paistis otse pähe, valitses põrgukuumus. Jõin limonaadi ja kuulasin Beach Boys'i. Süda kripeldas makstud süütepoolide eest hoolimata imeilusast hetkest. Mustamäel ületas parajasti teed u 20 pealine kari lasteaialapsi kes jäid autot nähes kõik poolel teel seisma kes kõik seisma jäid ning karbid lahti minu poole vaatasid; rivi lagunes ning kasvatajad pidid neid kõvasti korrale kutsuma. Teine juhtum oli rannale lähemal, Balti jaamas. Seal oli üks troll oma sarved maha ajanud ning trollijuht möllas seal taga oma kinnastega. Ühissõiduk ise oli rahvast ääreni täis ning mäletan inimeste pilke kes umbsest seisvast trollist mind aknast vaatasid. Ei ole uhkustaja tüüp, lihtsalt mõnikord peab keegi teine sulle meelde tuletama mis sinu jaoks hea on.


* * *

Üks õpetlik juhtum tagantjärgi. Ahnus karistab! Kaks nädalat tagasi külastasin sellist riiki nagu Egiptus, kus elab meie pere pesamuna. Kui Sharm-el-Sheigist Kairosse saabusin ning bussi vastu tulnud õe, Liisiga, taksost välja jooksime, oli meil kauplemisega nii kiire, et unustasime sinna ühe kotitäie asju mida ema oli Eestist talle saatnud - seal sees oli kogu toit (sh Eesti leib) ja kõik minu riided. Taksojuht tagasi ei tulnud. Usun, et kusagil Kairo getos jooksevad veel mitmete aastate pärast pisikesed mustad poisid minu bokseritega ringi. Nautige, murjamid! Vähemalt 3 kg Kalevi šokolaadi ja musta leiba läks ka vaeste abistamiseks. Ainuke õel kahjurõõm, mis vähendas kaotamiskurbust oli fakt, et kotis oli ka mitu kangi ülihead suitsuvorsti, mis sisaldavad lisaks veiselihale rohkesti ka sealiha. Nii, et saate Allahilt topelt karistada!