Dec 30, 2009

Vabadusrist-lumememm

Erinevatesse maakondadesse on entusiastid püstitanud lumest Vabadusristi koopiaid.

Vabaduse väljaku monumendi konkurss kutsus omal ajal esile väga emotsionaalse arutelu. Mitte kunagi ei olnud Eestis võimalik tavainimesel linnapilti niivõrd grandioosne jälg jätta - võitja looming jääks pealinna tähtsamale väljakule (loodetavasti) mitmeid inimpõlvi ning autorid pääsevad ajalooraamatutesse. Kaotanud võitlesid lõpuni - tegemist oli ju ülisuure panusega mänguga. Ja selles hankes on kaotanuid palju kui võitjaid ainult üks.

Kui meedias komisjoni otsust kõikvõimalike sõnavõttudega materdati, oli üheks Kaitseministeeriumi arglikuks võitjakavandit pooldavaks vastuväiteks "aga ta on ju lihtne." Täägivõitlusesse tormavate soomusronglaste kujukesi oleks lumest palju keerulisem valmis teha kui nurgelist risti jääst välja lõigata. Huvitav, kui palju Vabadusristi koopiaid oleks Eesti iseseisvuspäeval valmis ehitatud?

Veel Reaalkooli õpilasena mäletan muldvanu ätte kes ülima kirglikkusega rääkisid Reaalkooli Vabadusvõitlejate monumendi (rahvasuus "Poisi") mahavõtmisest Nõukogude okupatsiooni ajal. Kuidas noored koolipoisid kuju endisest asukohast möödudes austusena mütsi kergitasid ning kuidas KGB-d neid seepeale arreteerisid.

Ei oska prognoosida millal ja kas üldse rahvas tšehhide kätetöö omaks võtab, kuid patriootlike tunnete tõusmisel võib selliseid kujusi kerkida tulevikus igasse linna... igasse aeda. Ning kui Eesti peaks kunagi võõrvõimu alla langema (ptui ptui ptui), siis saavad okupatsioonijõud talviti kõvasti lisatööd lumememmede lõhkumisel.

* * *

Aastalõpu rohked kalapüügiüritused on jõululaua täitmise asemel pakkunud ainult esteetilist naudingut. Sai üritatud püüki nii öösel kui päeval erinevate rakendustega. Nulliring tuli vastu võtta Vigala ja Kasari jõgedelt, Ermistu järvelt ja Pärnu lahelt. Pärnu jõest suutsin välja meelitada 3 nurgu, 3 särge, 1 viidika ja ühe vimma. Vigala jõest imetillukese kiisa. Selline tunne on, et järgmine kord õnge kaasa ei võtagi.


Prügikastist päästetud vana laud, mille materjal osutus kodus pealmise värvipinna eemaldamisel maarjakaseks... Ehk kena tekstuuriga väga kalliks väärispuiduks, mida oma lastelaste rikkuse nimel istutatakse. Nii kallist jõulukingitust ei ole ma aastasid saanud, nii et Teeme Ära teinekordki!


Verivorst jõululauas?

No comments: