Sep 4, 2009

Aitah, okupandid!

Kui votta kogu nadala tegevused kokku saaks jargmise loetelu:

Oppisime kokandusklassis Taiwani toite tegema ning teeoppeklassis (Tea Ceremony Class) oiget moodi teed valmistama ja jooma.
Voltisime kortest ritsikaid, punusime hiinaparaseid ehteid, kaunistasime varvidega ratiku, voltisime paberist luikesid, joonistasime ja tegime siiditrykki lehvikute peale.
Kaisime lootsikuga joe peal soitmas, kus giid tutvustas meile nende kalapyygikombeid ning Taiwani vee-elukaid. Sain proovida elusat austrit.
Toimus mitu valjasoitu kohalike vaatamisvaarsuste juurde: budismi templid, Sunmoonlake jm.
Keeletundide ajal harjutasime haaldamist (toesti keeruline); oppisime ara haalikud, lihtsamad laused suhtlemiseks ning moned hieroglyyfid.
Ning lopuks oppisime hiina laule laulma ning tantse tantsima.

Ise ei saanud loputseremoonial osaleda, kuid meile toodud kostyymis proovis osaleda kyll. Pildi panen yles mone aja parast, kuid voin oelda, et kostyym koosnes vaiksest valgest vestikesest palja ylakeha peal ning jalas olid pikad pyksid, mille taguots oli paljas. Yhesonaga piisavalt piinlik yritus arvestades ka grupi tantsuoskust.

Opetaja lasi meile iga tunni alguses ja lopus yhte vaga vana ning sydamlikku armastuslaulu (inglisekeelse pealkirjaga "The moon represents my heart"), mida koos laulma oppisime. Avastasime koos jaapanlase Takao ning ameeriklase Steveniga, et see sobib suureparaselt ka esitamiseks ollelauluna. Kuigi esitasime seda Takao synnipaeva tahistades tihedasti, kovasti ja valesti, oli selle viis niivord voimsa efektiga, et koik taksojuhid, hotellipersonal ja kohalikud seda heameelega kaasa laulsid.

Lopetuseks mainin, et ma ei ole varem nainud rahvast, kes oleks oma maa okupeerijatele tanulikud. "Selle tammi ehitasid hollandlased" ja "selle raudtee ehitasid jaapanlased," mainiti ekstra ara. Olin tunnistajaks kuidas giid yhel naitusel Jaapani okupatsiooni ajal ehitatud niisutussysteemist raakis (mis voimaldas aastas koristada 2 saaki senise yhe asemel) ning peale seda jaapani tudengite ees kummardus ning nende esivanemaid tanas.

1 comment:

Anonymous said...

V2ga lahe kogemuse said sa sealt :) p6nev lugeda.
Liisi