Sep 16, 2011

Jutt ikka aitab!

Töinavat last lohutatakse lausega "Nuta, nuta, nutt ikka aitab" ning kui väike inimene on oma maailmavalu pisaratena ära lasknud voolata, on tal kohe palju kergem. See sümboliseerib leppimist ebaõiglase maailmaga ning sellega, et oled üks pisike tühine ja tähtsusestu tolmukübe kes peab lihtsalt aktsepteerima et kõike mida tahad ei saa. Astudes kehast välja ning vaadates seda hirmu tundvat lihatükki kõrvalt: talle tundub praegusel hetkel, et ta seda kunagi ei saa.

Suurematel inimestel on keerulisem - pisarate valamine seltskonnas ei ole sobilik, kuid samas ei teki neil selleks ka vajadust ning samas - nende võim on ka suurem. Põhimõtteliselt võib öelda, et mitte kunagi inimkonna ajaloos ei ole olnud sellist hetke nagu praegu, kus pea igaühel on võimalik pääseda mõjule ja muuta maailma. Konfutsiuse palve sisuks oli mitte põdeda selle pärast, mida muuta ei saa, kuid tundub, et mõnel juhul on seda mittemuutmise latti võimalik suhteliselt lihtsalt allapoole lasta ning kasutada seda vabandusena, et mitte minna mugavustsoonist välja ja teha asju paremini. "Me ei saa ju midagi muuta, sest asjad on nii ja kuigi me kunagi järgi pole proovinud näitab "kogemus", et selles suhtes midagi teha oleks täiesti perspektiivitu!" Kuskilt läheb nähtamatu piir inimese võimete piiri ning endale püstitatud psühholoogilise piiri vahel ning see ei tohiks kunagi olla kivisse raiutud.

Koolitajad, kes on saanud edukaks sellega, et koolitavad inimesi kuidas saada edukaks inimeste koolitamisega kes tahavad edukaks saada, on veidi seda tõda ära rikkunud ja üle leierdanud. Filmis "The Secret" on hea mõte liiga müüdavaks muudetud nii, et seda on keeruline päris tõsiselt võtta.

Kui maailma muuta ei saa, siis saab mittetegutsemist õigustada. Vaidluses enese tühjaksrääkimine teiste emotsionaalsete inimestega, üksteise veenmine, et mingit asja pole mõtet teha ning korrata mõtet järjekindlalt ise sellesse järjest rohkem ankurdades ning emotsioonidega teisi kaasa tõmmates. Nii et lõpuks usuvad kõik, et see asi on ilmvõimatu. Enda laiskust vabandada ning kergemat vastupanu müües. "Jutustame, jutustame, jutt ikka aitab."

Aga kui sellises vaidluses grupis alla jääda, siis tuleb omakorda leppida sellega, et alati ei ole võimalik inimesi probleemiga mitte leppima panna. Ja siin aitab omakorda kirjutamine.

No comments: