Jul 4, 2008

Sõõber!

Juba pikemat aega on üks mõte mu südamel; see puudutab mõistet "sõprus." Mitte sellist orkuti-sõprust, ega kolleeg-sõprust, ega tere-kuidas-läheb sõprust vaid veidi tõsisemat asja.

Üks Erasmuslik aastavahetus Saugal kõndisin napsuse peaga mööda pidu ringi ja otsisin kaaslasi. Nägin, et ees liigub üks poiss, kes selja tagant tundus kangesti ühe mu psühholoogiakursavenna, Stasi, nägu. Hüüdsin "Noh, mis koperdad!" ning lõin teda (õrnalt) jalaga tagumikku. Too võpatas kergelt ja kõndis lihtsalt võbeledes edasi. "Stas on kinni," arvasin. Aga just siis tuli ta kuskilt teisest uksest. Tuli välja, et üks itaalia välistudeng sai blondidele tüdrukutele lisaks ka ühe ebameeldiva mälestuse meie kodumaalt.

Kuidas tundub, kui see inimene ikka oleks olnud Stas, kuidas ta oleks reageerima pidanud? Mida sa ise oleksid teinud?

Teine asi on see kui su sõbral on oma firma ning sa oleksid huvitatud mõnest tema teenusest. Kas sa küsid temalt seda tasuta, kuna ta on su sõber ning peaks seda sulle ilma raha eest tegema või maksad talle veidi rohkem peale kuna soovid toetada tema ettevõtmist? Eks kõik sõltu ka sellest kui hästi sul läheb.

"Sõpra tuntakse hädas" ja mida rohkem hädas sõpru seda raskem!

Mida tähendab siis lõppude lõpuks sõprus:
1. Kas sõber on see inimene, keda saab lõputult rahaliselt ekspluateerida, keda saab kutsuda nagu muuseas jobuks (ilma tappasaamata), kellele saab teha igasuguseid tüngu, kellega kohtumisi võib "ära unustada" kui midagi asjalikumat ette tuleb (st iga kell üle lasta), kelle töökohast saab kõikvõimalikke asju tasuta nuiata ning kelle intiimelu kohta avalikult nilbet juttu ajada. Ja kui ta selle peale vihastab, siis öelda lihtsalt etteheitva häälega "Sõõber..."
2. Sõber on midagi püha: teed talle välja, räägid temast alati head, oled pannud temaga kohtumised prioriteediks, ühesõnaga väga-väga eriline inimene.
3. Sümbioos neist kahest; kuidas küla koerale nõnda koer külale.

Mõnede inimeste jaoks tähendab sõber inimest, kelle vastu ollakse eriti arvestav; teiste jaoks jälle inimest kellele võib kõike teha iga kord andeks saades.

"Loll sõber on halvem kui tark vaenlane" ja mõnikord võib läbimõtlematu tegutsemine ikka sita päris keema ajada. Samas - päris nunnutamist ka ei taha; ühest emast piisaks! Sõber peaks aru saama millal on sobiv teatud viisil käituda. Ehk "emotional rollercoaster" peaks suht ühtima ja aga kuna inimeste tuju on niivõrd muutlik, siis on parim viis ühele lainele saamiseks alkohol! 

*          *          *

Sõprus on siis kahepoolne suhe, limiidita krediit. Aga kumb siis krediiti annab ja kumb võtab? Võiks võtta märkmiku ja hakata kirja panema kellele ja kui palju sa abistad ning kui palju seesama inimene sulle annab. Kuna enamus teenused on infoühiskonnas mittemateriaalsed, siis arvesta keskmisi äriühingute poolt pakutavate teenuste hindasid. Raha on hea mõõteühik.

Panen siia mõned hinnad (NB! täpsus ei kannata kriitikat)

Tootmise vahendamine 800.-/h
Ürituse projektijuhtimine 1200.-/h
Copywriting 1000.-/h
PR 1700.-/h
Disainer 1200.-/h
Insener 2000.-/h
Jurist 3000.-/h
Intiimteenused (a'la halastusseks) 4000.-/h

Nüüd tee selline tabel kuhu kirjuta iga kord teene osutamisel väike märge ja jää ootele! Luban, et äriaasta kokkuvõte tuleb ahhetamapanev. Näed kas oled selline parasiit või hoopis Heategija.

No comments: