Jun 15, 2009

Länn lõpetas! Semestritööd.

Legendaarne tudengiaktivist Lauri Läänemets sai ülikooliga ühele poole paar päeva enne mind. Tore oli näha kunagisi peokolleege kehakultuuriteaduskonnast - enamus oli maha rahunenud kuid sära oli sügaval silmis endiselt olemas. Kaalusime viimase austusavaldusena aula II korruselt Länni nimega loosungite lahtirullimist, paukude tegemist, makist Eesti hümni mängimist, päevakangelase õlgadel ärakandmist jm; kuid lõpuks piirdusime ainult tseremoonia ajal püstitõusmise ning kätega vehkimisega.

Semester TTÜs kujunes ühelt poolt üllatavalt keeruliseks ning teiselt poolt üllatavalt silmiavavaks. Erialaained nõuavad teistsugust mõtlemist ning analüüsimist - mosaiigina tuleb kokku sobitada teadmised matemaatikast, füüsikast, geomeetriast, disainist, turundusest jm, et olla võimeline uut toimivat asja välja mõtlema. Mis reaalselt töötaks, mida saaks toota ning mida ka vaja oleks. See on siiski illusoorne õppimise rõõm - teha midagi sellist mis endale pähe tuleb ja täiega meeldib. Sinisilmne tudeng arvab ekslikult et on vaba ning unistab uute asjade leiutamisest; kuid peale kooli tööle minnes jõuab reaalsus järele - kõik asjad on juba leiutatud ja uue toote loomine on ülikeerukas. Ainuke võimalus ära elatada on hakata tegema midagi "tavalist" mõne "tavalise" tööandja juures.

On väga võimalik et järgmisel aastal saaks kõik APd kätte ning kooli lõpetatud - see nõuab aga väga suurt keskendumist-pingutust ja selliste ajurakkude kasutamist mida ma varem teinud ei ole. Kallimast ressursist, ajast, rääkimata.

* * *

TTÜ sügissemestri visuaalsed väljundid:

Meeskonnatööna ette nähtud projekti "Buggy" olin sunnitud teostama üksi. Mõned nädalad õppisin programmi (Solid Edge) ning mõned nädalad teostasin oma mõtteid. Lõpuks sain valmis ainult kere, raami ning algelise roolimis- ja vedrustussüsteemi


Kommertspilt õppejõududele esitamiseks ning teiste ees eputamiseks. Ristisin ta "Putukaks;" edasiarendus "Puuk" jäi teostamata. Viimane versioon oleks olnud huumoriauto: üleskeritavate trollisarvedega - hea Kalamajast mööda trolliliine TTÜe sõita.

Raami konstrueerimine tundus alguses võimatult keeruline. Lõpuks hakkasin ekspluateerima kõikvõimalikke virtuaalseid koolitusmaterjale ning projekti finaalfaasis saime programmiga juba pärist hästi läbi. Suureks abiks oli kujutava geomeetria kursuse meeldetuletamine ning rohkete abipindade loomine.

Semestri kirstunael nr 2: Põhiõppe projekt. Teemaks valitud "Plekipainutaja" töömehhanismi selgitav Google Sketchupi 3D mudel

Lõpptulemusena valminud Plekipainutaja elusuuruses koostujoonis (st ülevaatlik detailide kokkupanemisjoonis).

"Kõik algab paberilt! Insener peab oskama joonistada mitte ainult arvutiga kuupe nokitseda," rõhutas insenerigraafika õppejõud. Nagu näha on arenguruumi väga kõvasti - kritseldusi ainest "joonistamine I."

No comments: