Jun 22, 2009

Lendõng - aristrokraatlik kalapüügivahend

Vallikas peab blogi vallikaskalal.blogspot.com, mis peaks igal tõelisel kalamehel vere keema ajama. Eriti kaks viimast postitust kilostest jõeforellidest koos rohke fotomaterjaliga. Kes ei tee jõefollil ja vikerforellil (tiigikala, mida saab poest osta) vahest, siis esimene on haruldane ja väga arg kuid ülimaitsva lihaga kala, keda saab ainult väga osava kalamehe käest (st töönduslikku püüki ei toimu)!

Need viimased kaks kala sai ta lendõngega - Eestis väga vähelevinud kalapüügivahend kus konksu ümber seotakse nööri ning sulgi nii et tulemus imiteerib putukat.

Kui umbes 10-aastasena alailma Eesti Kalastajate Seltsi ruumides ringi liikusin, sattusin seal vabariigi algaastatel kokku ühe Soome Kalaliidu esindajaga. Jätsin talle vist hea mulje, kuna olin televiisorist põhjanaabrite lastesaadetest soome keelt rääkima õppinud. Tema nimi oli Lenne Törnqvist ja ta rääkis mulle sellest uuest kalapüügivahendist. Ta andis mulle ka oma vana kuid väga korraliku lendõnge (usun, et see oli üks esimesi taasvabanenud Eestis üldse) ning kinkis ajakirja "Perhokalastus" tellimuse mõneks aastaks. Olin väga põnevil ning õppisin koguni ise putukaid siduma, mis lõpuks päris uhked välja tulid. Üritasin ajakirja kaudu ka visketehnikaid ära õppida kuid ebaõnnestusin nii kolossaalselt, et viskasin uue imeõnge nurka ning läksin tagasi elussööda ja ussi juurde.

Üle kümne aasta hiljem, peale Vallika forellijutte, otsisin keldrist selle imeõnge üles ning tegime tema juhenedamisel koos proovipäeva... Kala seekord ei saanud kuid maitse sain suhu.

12 aastasena keerasin ajakirja Perhokalastus näpunäidete järgi juba päris uhkeid putukaid. Kollane punnis silmadega on siiski omalooming - panin talle nimeks soomepäraselt isojöllari.

Lendõngitsemist peetakse aristrokraatlikuks harrastuseks ning selle juurde käib ka vastav riietus. Dzentelman jääb ka kalal olles elegantseks (peale seda fotot panin siiski dressid selga).

* * *

Iga meremees teab, et laeva nime muutmine toob selle meeskonnaliikmetele kaasa suure ebaõnne. Aga natsistlik eestlane on kiuslik: parem tütar l*ts kui laev läti nimega!

Ajarännak: aasta 2020, millal bensiiniliiter maksab üle 50 liitri

5 comments:

vallikas said...

Aitüma feimimast!

margunnar said...

hakkagi noori juhendama - äkki teevad su auks veel: vallikagakalal.blogspot.com-i ;)

Anonymous said...

kas sa Richard Brautigani "Forellipüük Ameerikas" oled lugenud? Kindlasti oled, aga kui ei, siis see sobiks sulle :)

margunnar said...

Hmm

Peaks lugema - wikipedia kokkuvõte oli paljulubav. Aga kalapüügist endast seal vist eriti midagi ei ole :)

Anonymous said...

Einoh, ega see mingi käsiraamat ole jah.