Jan 24, 2009

Viimast korda nostalgia - PEDA peod

Laupäeva hommikul läksin koos hea sõbraga Jeti Jäähalli uiske proovima. Muuhulgas läks jutt ka kunagistele legendaarsetele PEDA uisupidudele, mida STÜN (Eesti esimene teaduskonna üliõpilasnõukogu, Sotsiaalteaduskonna Üliõpilasnõukogu) korraldas. Sõbral oli meeles, et 5 aastat tagasi kutsus ta sinna ühe tüdruku; uisutati käest kinni, esimesed musid ning nüüd elavad juba mitmendat aastat koos.

Avaldan oma arvamust viimast korda - PEDA on minevik ning mind ennast ei seo enam ülikooliga miski. Mõnikord võibolla meenutan mõnd naljakat seika, aga see selleks.

Toon allpool välja enda arvates 5 suurimat üritust "meie ajal," kus erinevate teaduskondade tudengid üksteisega lähemalt tuttavaks said. Neist on ajaproovile vastu pidanud ainult Peda Folk, ülejäänuid ei korraldata enam erinevatel põhjustel.

1. Arbavere rebaste ristimine

2. Peda Folk

3. Üliõpilaste jõulupidu

4. Murumängud (STÜN)

5. Uisupidu (STÜN)

Tänapäeva ülikoolis tehakse uusi üritusi nagu kirjandus ja muusika õhtu KIMU; ning lisaks on mõned endised aktivistid teinud oma firma, mille alt tehakse ka tudengitele suunatuid pidusid.

Vabatahtlike organisatsioonide esmane ülesanne on värvata - värvata rohkem inimesi, kui ära läheb. Ning hinnata neid, kes on otsustanud osakese oma ajast kaastudengitele kinkida. Kui üks lüli ei pööra inimestele tähelepanu ega anna teadmisi edasi, on kogu üliõpilaskultuuri järjepidevus ohus.

Ülidünaamiline ja ettearvamatu liikmeskonna seisuga organisatsioonid. Sellega peab suutma leppida ning lisaks teistele regulaarselt motiveerima ka ennast - inimesed kipuvad appi tulema alles siis, kui näevad, et kellelgi organiseerimisega tõsi taga on.

Aga kui kultuur ja eriti tudengikultuuri on selline, muutuv, siis las ta olla pealegi. Põhiasi, et noortel ikka on võimalus kuskil üksteisega tuttavaks saada.

No comments: