May 31, 2009

Startup

Mart sai mõnda aega tagasi valmis oma esimese NO99 etenduse: Startup.

Tore kuulda, et tehakse etendus teemast, millega tavaliselt teatrimaailm niiväga kokku ei puutu. Usun, et kergem on tuua lavale neid asju mis on kõikide inimeste juures ühine - suhted, seks, eluprobleemid. Keerulisem, kuid minumeelest palju kasutoovam, on lõigata lahti mingi spetsiifilisem ühiskonna probleem, viia ennast sellega kurssi ning näidata seda sellisena, et asjaga kursis olev publiku osa selle ära tunneb. Ja võibolla oma käitumise üle mõtlema hakkab ning midagi paremaks muudab?

Positiivsete mõtete inspiratsioon tuli kaugelt Rootsist: Ikea liidri Ingvard Kampardi elulooraamatust (mille ta kinkis mulle ka sünnipäevaks - aitäh!), negatiivseid näiteid oli palju lähemalt varnast võtta.

* * *

Ideede otsimise propageerimise poole pealt arendaks veidi mõtet edasi... Väga palju propageeritakse innovaatiliste ideede väljamõtlemist, kuid teostamise poole pealt jääb asi jänni. Kui ikka on 10 mõtlejat-ajuründajat ning 1 kes seda teostada oskab, siis ei ole midagi korras - selle tulemusena sünnivad mõtlejate kojad kes päevad läbi asju välja mõtlevad ning kommenteerivad, kuid midagi reaalset lõppude lõpuks ei tee. Kumb on lihtsam, odavam ja võtab vähem aega: kas võtta ette paber ja hakata kirjutama üles originaalsena tunduvaid mõtteid või hakata ühte neist teostama? Kes toote valmis teeb, kuidas ja millega teeb, kes investeerib, kes ostab? Sest teostamisetapp on see, millal mõte kipub kokku jooksma. Erandiks võiks lugeda IT ja internetiga seotud teenuseid, mis ei vaja suuri rahalisi investeeringuid, küll aga vastavaid teadmisi.

Linnar Viik rääkis ühel IT teemalisel konverentsil, et tänapäeva noortel on arvamus nagu oleks toorel ideel rahaline väärtus. Edulugu, kus ideega noor inimene istub rahapakiga ettevõtja vastu ning hakkab oma ideest rääkima. Mida rohkem nooruk ideest räägib, seda lähemale rahapakk talle ettevõtja poolt liikuma hakkab. Kui mõte on lõpuni välja räägitud, on rahapakike tal taskus ning ettevõtja mõtleb kuidas ideed teostama hakata. See unistuste jutt kõlab nii hästi, et on ideegenereerijate-teostajate tasakaalu praeguseks veidi paigast ära nihutanud.

2 comments:

Mart said...

Aitäh huvitavate mõtete eest.

margunnar said...

pole tänu väärt; aitäh inspireeriva etenduse eest!