Oct 15, 2009

Kinoturism ja pensionisambad

Kõik kinosõbrad olid kindlasti meeldivalt üllatunud lugedes, et CC Plaza on hindadest veidi õhku välja lasknud - seda tõsi küll alles viimasel hetkel ning selleks et võimendada uue Solarise keskuse äpradust laepaneelidega. Väike kadeduse ja tüssatasaamise tunne on hinges kuna nüüd näeb kui palju tekitatud monopoolse seisundi oskuslik ärakasutamine neile raha sisse tõi... ning see ei pruugi veel tipp olla.

Integreeritud tootearenduse õppejõud rääkis, et igasugused välismaa kapitaliga stabiilse sissetulekuga meelelahutuskeskused on välismaa (skandinaavia) pensionisammaste alustalad - olen kaua aega mõelnud, kas kusagilt saaks osta selle kino aktsiaid; usun, et kasumimarginaalid oleksid ahhetamapanevad.

Tartus, kus juba konkureeriv kino olemas oli, sain ca kuu aega tagasi rõõmušoki - päevase seansi hind nädalavahetusel oli ca 30.- ümber. Kinonäljas olin valmis minema juba teisele ning ka kolmandale seansile, kuid kaaslane ei tahtnud rohkem komöödiaid vaadata. Tallinnas oleks sama hind üle kahe korra kallim (CC Plazas nädalvahetusel ca 100.-). Ehk näiteks neljakesi Nissan Makraga Tartu minnes (400.- bensiin edasi-tagasi) ning 2-e filmi vaadates võiks retk rahalises mõttes juba kasumlik olla (Tartu 400 + 8*30= 640 vs Tallinn 8*100=800). Nii et kinoturism Lõuna-Eesti pealinna oleks kõlanud juba üsna asjaliku ideena?

Lõpetuseks. Floridas ringi rännates otsustasime kord koos reisi/raamatumüügikaaslastega ühe kino juures peatuse teha et näha millised hinnad Ameerikas on - säästurežiimil olles ei olnud me huvitatud suurtest väljaminekust. Suur oli meie üllatus kui kinohinnad kõikidele seanssidele oli 25 senti; ja ka filmivalikusse kuulusid uuemad Hollywoodi filmid. Müüjatar rääkis, et kino omanik oli väiksena suur filmisõber ning tahtis, et ka tänapäeva lapsed saaksid 25 sendi eest kinos käia. Mujal maksid kinopiletid ikka paarkümmend dollarit.

Kinoturism Eestist Floridasse ei tuleks kõne allagi. Ning pigem oleksin ostnud ikka (hiigelajal) CC Plaza aktsiaid, kui selle Ameerika kino omasid. Suurima heameelega näeksin CC Plaza taoliste ettevõtete aktsiaid (kui neid olemas on) ka oma sambas, kuid röövellikult kallite piletitega kino võiks asuda kusagil kaugel maal kus minu või mu lapsed ise kunagi tõenäoliselt neid ostma ei peaks.

3 comments:

Anonymous said...

Aga CC Plaza läheb millalgi ju plaanitavasti lammutamisele... :P

margunnar said...

... ja siis hakkavad Solarises hinnad tõusma?

Anonymous said...

ilmselt küll ;)