Dec 19, 2007

Korduma Kippuvad Küsimused 2007

Lähen homme Tšehhi mediteerima ja jõuan tagasi alles 4-l jaanuaril. Vahepeal kohtun ka oma Egiptuse õega Praha lennujaamas kaheks tunniks - niipalju siis minu jõuludest pere juures!


Korduma kippuvate küsimuste (KKK) rubriigid tehakse küsimuste kohta mida inimesed pidevalt küsivad. Ja kui neil palju tegemist on siis küsivad samad inimesed mõnikord ka samu küsimusi. Teatud küsimuste ikka ja jälle esitamine sulle inimeste poolt kes omavahel läbi ei käi, näitab, et midagi on teistmoodi. On midagi mida sinult oodatakse ja mida peetakse loomulikuks; kuid millele sa oled ikka ja jälle sunnitud andma sellise vastuse, et neil on võimalus seda uuesti küsida mõne aja pärast.

Ja neid küsitakse seni kuni neile lõpliku vastuse annad! Kas siis tekivad uued KKK-d? Jah!


1. Millega üldse tegeled praegu?

Üritan lõpuks ometi saada normaalseks inimeseks, kes teeb mida armastab iga päev. Olen tööl väga heas kohas tehes huvitavat tööd mitte eriti kõrge koha peal; tean et vajan pikemaajalist stabiilsusperioodi praegu kõige enam! Normaalseks saamise idee tekkis mul peale 2005 aasta teist raamatumüügisuve, kuid ebaõnnestusin päris mitmetes üritustes. Keskendusin valedele asjadele, kuid jätkasin rabelemist et teha vähemalt midagigi seni kuni midagi paremat välja mõelda suudan. Selle aasta kevadel hakkasin aimu saama mida tulevikus teha tahan... aga see jääb saladuseks ja tänan jumalat et inimestel puudub oskus mu pea lõhki lõigata ja sealt seest mõtteid lugeda!


2. Kas ülikool läbi?

Kumma mõtlete? TLÜ-s viidi psühholoogia erialal üle 4+2 õppekavalt 3+2-e ning see nõuab ainete tegemist mida loetakse vaid teatud semestril ja eeldavad teatud teiste eeldusainete olemasolu. Nii et iga veerand umbes 4 AP-d ja kui kõik hästi läheb siis kuni sügiseni 2009.

TTÜ-s võtan peale esimest aastat (mehaanikateaduskonna tootearendus ja tootmistehnika) iga veerand mõned AP-d, niipalju kui töö lubab. Miks seda veel vaja on? Sest tahan osata reaalteadusi ja olla võimeline neid oma lastele õpetama! Lisaks annab see erilise perspektiivi mitte muutuda 100% sotsiaalinimeseks kes tegelikust maailmast eriti ei jaga.

Kui kõik metsa läheb, siis rajan oma aine - masinapsühholoogia, kus õpetan kuidas autoga käituda kui ta halvasti töötab. Ja pakun teenust väga karmi raha eest!


3. Kas sul naine on?

Ei. Ja seda küsitakse viimasel ajal eriti tihti - eriti kui seltskonnas on mingi mu partneriga naistuttav ja mõni vallaline neiu. Tehakse seda nagu muuseas, nagu jutujätkuks. Küsijaks on seesama partneriga naistuttav ning vastuse teada saades vaatab ta väga paljutähendusliku "no-ma-ju-ütlesin-sulle" näoga oma vallalisele sõbrannale otsa. Oi oi oi!

Ma ei julge öelda välja mida ma ei taha, sest ajalugu on näidanud, et seda tehes toimub mingi imelik kiiks - sa kukud just sellise inimese otsa! Tundeid niikuinii kontrollida ei saa, aga kui saaks, siis mis võiks olla the best deal? Ja ma ei räägi sellest mitte egoistlikult enda vaid mõlema partneri mõttes!

Kõige paremini sõnastas selle üks tuttav koreograaf, Ulrike, kes pani selle kuldsetesse sõnadesse nõnda: "Mees peab suutma oma naise üle olla uhke sama palju kui naine oma mehe üle!"

Ja kõige tähtsam - mees peab ise tasemel olema, et olla midagi väärt! Loogiline ju!


4. Kas sa sel suvel käisid USAs?

Ei, ma ei ole juba kaks suve USA-s käinud. Üks kindel põhjus minna oleks, kuid sellest olen juba rääkinud.


* * *


Täna oli asutuse jõulupidu - käisime kõik koos külas tuntud skulptoril Jüri Ojasaarel ning saime ka ise kätt proovida. Teemaks oli eelmise aasta olulisem sündmus Eestis. Kolleegid tegid nii pronkssõduri, savietsi, vabadussamba jm. Vabadussamba konkursi võitnud töö oli tekitanud väga kõvasti poleemikat kohalike kunstnike ringis: "Selline rist on liiga primitiivne ja mittemidagiütlev, et sümboliseerida Eesti Vabadussõda." Nõustun, mulle endale oleks meeldinud palju rohkem mingi ülev lahingustseen, mis tekitaks emotsioone justnimelt noorte, tulevaste beeta ja gamma-isaste hulgas ning muudaks nad võibolla veidigi alfalikumaks (aga liiga palju on ka halb)! Jüri näitas meile ka oma tööd: selleks oli ühe vana foto järgi tehtud kolmemõõtmeline kujutis. Fotol oli perekond heinateol - isa, kaks poega, ema, tütar ning üks sulane. Taustaks heinakuhi. Pildi mõtteks oli, et Vabadussõda puudutas just kõige rohkem rahvast kui sellist; see oli rahva sõda.

Aga millepärast just seesama perekonnapilt? Asi, mida Jüri komisjonile ei maininud - seal oli tema perekond. Pereisa sõdis Vabadussõjas Võnnu all ning pildil olev pikka kasvu poisiohtu poeg Sinimägedes, kus ta haavata sai. Tütar pildi peal oli tema ema. Pilt oli tehtud 1938 aastal ja selle talu maad olid samuti Sinimägedes - kes ei tea, siis seal peeti maha II Maailmasõja lõppvaatuses ühed kõige verisemad lahingud; kus eesti üksused lootsid peatada oma jõududega Punaarmee ning taastada Eesti Vabariik nagu 1918 aastal. Ebaõnnestunult, kuigi vallutajad kandsid väga tõsiseid kaotusi. Selle käigus ei jäänud talust pea mitte midagi järgi. Mõistan selle töö emotsionaalsust antud kunstnikult.

Ise tegin nabast ülespoole suurekõhulise kiilaka eesti mehe, kes laiutab käsi ja vaatab arusaamatuses otse ette midagi küsides (lisan foto kunagi hiljem, tuli üsna loovtruu). Lugu ise on järgmine:

Juss võttis laenu ja ostis endale maja koos saunaga. Ühel õhtul tuleb ta leiliruumist välja ja läheb hüppab mõnuga maja ette kaevatud tiiki. Aga oh häda, samal ajal kui ta tiigis end jahutas, jõudis laen hapuks minna, tema maja haamri alla minna, uue omaniku saada ning uus omanik juba maja maha lammutada. Globaalne infomaailm ju! Nii et kui seesama eesti mees tõuseb tiigist püsti (sellest on ka pool keha vaid näha - ülejäänud vee all), näeb ta maha lammutatud maja, laiutab mõistmatuses käsi ja küsib: "mis toimunud on?" Tema pilgus peegeldub mõistmatus - ta ujus tiigis ega tea mis toimub või mida ta valesti on teinud. Ja riided jäid ka majja.


See oli väike liialdus punktiks. Head vana aasta lõppu kõigile, enne uut aastat kedagi ei näe! Nagu mu kolleegid tööjuures meedias kajastatud majanduskrahhi prognooside peale irooniliselt tsiteerivad: "Väga murettekitav fakt on, et järgmises kvartalis on oodata Eesti majanduskasvu kasvu aeglustumist!" Nii et tegelt pole hullu!

3 comments:

=E= said...

Aitäh, et vastasin ühele küsimusele, mille üle ise juba mõnda aega juurelnud olen :)
Näed, pole vaja peole minnagi enam - vastus käes.

Head vana aasta lõppu Sullegi1

margunnar said...

jah,

annan teada kui masinapsühholoogia käima lükkan ;)

Unknown said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e post(maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.