Jan 1, 2008

Usk vs religioon

Istun yhes Praha netikohvikus ja kirjutan kiirkorras oma motteid yles; kirja- ja tahevead parandan hiljem!

Vipassana on yks raskemaid asju mida ma elu sees teinud olen. Kuid selleks et saada midagi head peabki tegema raskeid asju, ja mida suurem praanik seda suurem peab ka pingutus olema.

Yks pohiline oppetund tuli siiski valjaspoolt meditatsiooni ala. Mingi aeg pidi ilma liigutamata tund aega jarjest mediteerima, mis oli erakordselt raske - suurimaid challengeid oli pikast istumisest tekkinud valu jalgades. Ykskord kiristasin hambaid ja tundsin et hakkan juba murduma kui...
Kogu kursuse jooksul ei tohtinud kellegagi (peale opetaja) suhelda ega teistele silma vaadata. Sellest peeti kinni. Uudishimust uurisin ykskord, mille peal keegi istub ja markasin silmanurgast et yks vanem Saksa harrasmees minu taga hoiab enda all sellist rannapalli.
Keskendumine on mediteerimise juures yks tahtsamaid asju ja kujutate ette kui selline pall eelviimasel paeval keset koige pyhamat asja lohkeb. Nii mitmedki naised karjatasid ja kogu ohkkond oli rikutud. Koik oleks voinud loppeda hasti kui mu korval yks kutt ei oleks korra turtsatanud - selle peale hakkasin mina kova haalega naerma. Kujutasin aegluubis ette vanamehe kehahoiakut ja naoilmet kui pall lohkemas oli. Sain opetajalt veidi noom-noomi, kuna olin ka veidi teisi nakatanud.
Igal juhul kui jatkasin mediteerimist, oli valu kadunud! Konsentratsioon samuti. Ja viimane tuli tagasi kuid esimene mitte. Naer on terviseks!

Olge kohe ara oeldud, et see kursus ei ole kuidagi seotud religiooniga vaid on harjutuste systeem mis aitab naha maailma "nagu see on." Sellest koigest saab lugeda pikemalt kodulehekyljelt www.dhamma.org. Kordan veel yle, et ykski harjutus ei sisalda religioosset komponenti - tosi kyll, tehnika enda motles valja Buddha kuid teda seal ei propageerita ja osalejad on pea igast religioonist. Lektor Genkal on vaga huvitav elulugu: rikkast perekonnast parit ja tootanud firmajuhina ka Laaneriikides, podenud rasket haigust, avastanud Vipassana, sellest muutunud, seda koolitama hakanud, kogunud maailmas populaarsust ja nyyd pea igalpool mediteerimistsentreid avanud. Kolab nagu mone tanapaeva motivatsioonikoolitaja build-up? Kai kursus labi, siis tead - see voib olla Su elu parim otsus. Leidsin nii palju sarnaseid tsitaate tanapaeva motivatsioonikoolitajate pagasisist sh yhe ka "Tremendous" Jonesi omast... Ent puudub isikukultus ja raha selle kursuse eest ei voeta, kuigi kogu systeemi peavad yleval vaid annetused.

Religioon vs usk. Genka ytles (ja vaga oigustatult!), et inimesed kipuvad pigem jumala poole kummardama kui tema pioolt antud noudmisi taitma. Patu pohidefinitsioonid on ju suhteliselt sarnased. Ja kumb on meeldivam, kas mitte halba teha voi teha iga paev pahandusi ja ohtul mingilt (visuaalselt) kujult andeks paluda. Kumb on inimkonnale kasulikum?
Nooremana uurisin uudishimust mitmete eri religioonide pyhakirju ja kysisin kiusliku toonigat:
"Kas oled usklik? Kas jumal on sinu arvates olemas"
"Jah, ma usun jumalasse; inimene peab olema hea. Ma raagin temaga monikord ja saan julgustust. "
"Kas sa oled katoliiklane, oigeusku voi protestant?"
"...ohh, hmm..."
Naersin ta valja nagu yks pubekas seda ikka teeb. Nyyd alles sain aru, et tema syda oli oiges kohas ja ma ise olin rumal!

Buddha sonad: "Ara noustu!" Ei tohi noustuda yhegi pyhakirja, yhegi opetaja (sh Buddha endaga) vaitega, vaid ainult sellega mida ise koged. Pime usk loob pimedaid jargijaid, kes ei vaata mitte pohitodesid vaid jumala kuju... ja kui Sina oled usu leidnud labi kogemuse ja sa seda oma lastele pimedalt peale pressid: see ei pruugi olla hea mote.

Ja distsipliin toimis kursusel - alguses oli raske kell 4 yles saada kuid seda vaid alguses. Ja keegi ei kobisenud kui ei saanud ning karistusi ei olnud. Venemaa Vipassiana laagris oldi Erki sonul kaidud kyll unimytse ornalt togimas.

Need on esialgsed muljed.

Lihtsalt mote. Kui sojavaes allohvitser olin motlesin ykskord arritunult, et voiks legaliseerida Eesti Kaitsevaes ihunuhtluse - toa koristamata jatnud reamees saaks ohtusel rivistusel kogu pataljoni ees naha peale. Mitte nii et veri lendab vaid noh, nii noomivalt-armastavalt-lapsevanemalikult. Paha-paha.

Istun siin yhes Tsehhi netikohvikus kui minuga tuli raakima yks harrasmees - selle maa yks suurimaid muusikastaare, tuntud ka Rootsis ja manginud yhe Tallinki kruiisilaeva peal. Kutsus klubisse Akord tema esinemest vaatama. Olen ihuyksi Prahas ja ta on ainus inimene keda siin maal tunnen.... tuleb vist minna, mis mul muud yle jaab. Ode tuleb ka alles homme ja siis pean siin yhe oo veel olema. 4. jaanuar siis koju.

Tema kodulehekylg on:
http://home.swipnet.se/ivanhajnis

No comments: