Jan 22, 2008

Peda Folk 2008 alustab!

Käin ikka alumnina läbi TLÜ Üliõpilasesinduse aktiivsemate liikmetega läbi - aeg ajalt aitan ning aeg ajalt käin üritusi nautimas. Aastal 2005 tollase kultuuritoimkonna esimehena oli au korraldada ka Peda Folki - kahjuks sain 2 päeva enne üritust tänu headele värbamistulemustele kutse osalemaks tasuta Southwesterni organisatsioonijuhtide kruiisil-koolitusel Vahemerel, mida ei saanud kasutamata jätta. See toimus kevadise Hispaania rannikul Mallorcalt Gibraltarini ja siiamaani on meeles 24h tasuta Rootsi laud. Õnneks oli üks tragi üliinimene Egle nõus ürituse läbiviimise enda kanda võtma, nii et kõik läks lõpuks hästi!

Peda Folk 2005 organiseerimisel üritasin mängida Mr Hunt Kriimsilma - teie ees on tollase folgi plakat, mille ise Corelis pooleldi valmis nokitsesin kuid mis käiku ei läinud.

Fakt mille pärast õiged pedakad süda valutavad: ainulaadse Arbavere raju rebaste ristimise muutmine tavaliseks teklite ja tõrvikutega peoks. On inimesi, kellele ei meeldi sõna Peda. Üleminekuajal üritas keegi isegi seadust kehtestada: kes ütleb veel kord sõna Peda, peab kordama kümme korda Tallinna Ülikool. Õnneks keegi normaalsetest sõpradest sellega kaasa ei läinud. Sellel sõnal olevat halb maik - arvatakse, et kui kaob nimi, siis muutub kogu õppeprogramm imekombel paremaks, õppejõud targemaks ning õpilased usinamateks!

Väidetavalt puhuvad ülaltpoolt mitmesugused tuuled Peda Folgile ebasoodsalt... Uus kool, uus kord. Ise pooldan Tallinna Ülikooli, kuid usun, et nende mässumeelsete tudengite auks kes 1972. aastal esimest korda omaloominguõhtul kogunesid ja rahvusliku ärkamistunnetega selle folkloorifestivali lõid, oleks see suurim tänu. Nii palju erilisi hetki 36 aasta jooksul nii paljudele inimestele. Kes veel ei tea, siis kadunud Urmas Alender palus oma abikaasa kätt 12. Peda Folgil aastal 1985 (loodan, et kuupäevadega ei eksinud).

Võtsin vastu pakkumise olla sellel aastal Peda Folgi peakorraldaja... varem olin seda teinud aastal 2005 - täpselt järgmisel aastal, kui päris suurte probleemide tõttu eelmise meeskonna kogu know-how kaduma läks. Nii et pidime alustada tabula rasalt. Mäletan, et abiks oli jõudumööda väga kirju seltskond: Margit(haldusjuht), Eike(infoteadus), Hannes(IT), Egle (sotsiaaltöö), Liisi ja Maie(kunst) ning Kalle, kellest lihtsalt pean pikemalt rääkima!

Manhunt Estonia 2004 (vist) ja tööõpetuseõpetaja bakalaureusekraadiga mees on andnud välja ka oma plaadi ning on kuulus eriti oma esinemisega bändi "Elvis" koosseisus. Sellepärast oli tal ka hüüdnimi "The King" ning tüdrukud tegid temale isegi orkutisse community. Erinevalt tema eelkäijast eks-ühikatoanaabrist häbelikust Timost ei põlanud Kalle seltskonnameedia lehekülgi ning usun, et nii mõnigi 25-s eluaastates TLÜ vilistlastüdruk puhub aeg-ajalt tolmu südamekujuliselt karbilt, mis sisaldab vana artiklilt koos pildiga palja ülakehaga Kallest; neiu paneb mängima tema plaadi ja ohkab südamest. Peale paari pisarat peidab ta karbi uuesti hoolikalt ära.... Hull plaan on minna mõne nädala pärast koos paari pedarastiga Rootsi Ivarile külla: lisaks Kallele ka Eerik ja Beppo kehakultuurist. Veidi napsu, Kalle kitarr, laevasõit, uued tuttavad ja Rootsi. Juhuu!


Esimene Peda Folgi koosolek möödus vägevalt: kohal oli ports noori säravate silmadega inimesi kes kõik tahtsid midagi teha. Neid oli isegi üle 10e ja olid tulnud kokku kuulutustele mis TLÜs ilmusid. Meenub enda Folgi esimene koosolek 2005, kus esimesel koosolekul oli kohal 4 inimest. Järgmisel 3, kuid mitte ükski nendest kes esimesel kohal oli. Ning kolmas kord oli 2 inimest esimese koosoleku meeskonnast. Niivisi läks kolm kuud kuni viimasel koosolekul oli ligi 30 inimest - kõik ei mahtunud ruumigi!

Kuna aastate jooksul on väga palju muutunud, palusin noortel vabatahtlikel iga kord kui ma oma iganenud terminitega lagedale tulen koputada. Väheke infot, mis 3 aastaga sõnakäsitluses muutunud on ja meie suhtlemist veidi segasemaks tegi:

Minu ametlik tudengipõlv (2005) - Uute tudengipõlv (2008)
PEDA - TLÜ
Üliõpilasesindus - Üliõpilaskond
Kultuuritoimkond - Kultuuriklubi
Esinduse esimees - Üliõpilaskonna juhatuse esimees
tšikk - pihv

Üks asi, mis loodetavasti kunagi ei muutu:
Peda Folk Peda Folk

Unistan, et kunagi on Peda Folk Euroopa suurim tudengimuusika festival, mis kestab mitu päeva ning kus esinevad paljude erinevate rahvuste esinejad (nagu Eurovisioonil!). Ja publikuks ei ole mitte ainult tudengid vaid ka täiskasvanud kes käivad kaemas kuidas tänapäeva noored muusikat teevad!

Kui saatsin laiali esimest koosolekukutset, tundsin hiiri mööda selga alla jooksmas - olin juba unustanud selle naudingutunde, mis annab suurürituse korraldamine! Samas tean, et tuju on rollercoaster ja varsti saan maitsta kibedaid pettumuspisaraid. Ja koos minuga teevad seda mitmed väikesed noored nugised Tallinna Ülikoolis!


P.S. Veidi muud teemat: kellel on probleeme vastassoo mõistmisega, siis alljärgnev lehekülg pakub sellele päris mitmeid huvitavaid lahendusi:
http://www.finst.ee/ViivijaWagnerEPL.htm

No comments: