Oct 30, 2008

Verbaalne agressiivsus naiste juures

Mul on mõned head seksistlikud sõbrad, kellele meeldib elukogemusi jagada. "Mehed on need, kes peavad naise paika panema!" Kui tõuseb esile naiste võim, siis olevat maailm üks suur viripillide kogum, kes selle asemel, et probleemi lahendada, sellest ainult emotsionaalselt räägivad. Ja kui ükskord on ebameeldivast asjast räägitud, siis peab seda mõne aja pärast vana teema uuesti üles tõstma ja detailselt veel kord läbi arutlema. Märkuse peale, et võiks probleemi lahendada ja peale seda midagi lahedat teha, sajab kaela etteheideterahe "sa ei mõista mind, ....(siis sama jutt uuesti)." Seejärel on õige aeg rääkida teemat naabrinaisega ning end meeste vastu "üles kütta."

Dilberti printiibis kutsutakse naisi masohhistideks, kes tahavad et neil halb oleks; ning lisaks sellele peab halb olema ka kõikidel teistel. Üks meessoost šovinist ütles otse välja: "Ma ei salli virisevaid naisi kellel on kogu aeg p...e haige. Kui sul on mingi probleem siis lahenda see ära või lepi sellega!" Men are from Mars and Women are from Venus - kohustuslik lugemine igale suhetest huvitatule.

Üks hull asi veel. Taktitundetud naised. Ei mõtle siinkohal mitte Ida-Saksa stereotüüpseid naisujujaid vaid verbaalselt agressiivseid tegelasi. Nii mehed kui naised teevad võrdse arvu vigu; vahe on ainult tagajärgede likvideerimises. Usun, et naise käest sõimata saamise korral sa enne mõtled kui vastu nähvad, füüsilise vägivalla kasutamist kaaluksid väga vähesed. Kes seda kunagi teinud on jääb patuoinaks elu lõpuni.

Ehk on olemas nõrgema sugupoole esindajad, kes kasutavad karistamatult taktitundetut käitumist meeste suhtes - nende paikapanemiseks puuduvad tänapäeva ühiskonnas reeglid. Ei hinnata positiivset suhtumist; viisakust ja järeleandlikkust võrdsustatakse nõrkusega. Ja solvatud tillikandja on relvitu - kui tal just pole käepärast sõbrannasid (äkki seesama Ida-Saksa naisujuja juhtub seltskonnas olema), kes tülinorija paika panevad. Nii et tänapäeval peab naine hoopis oma meest kaitsma ja mõiste "nõrgem sugupool" kui selline tsiviliseeritud maailmas enam ei kehti! Kui just eriti osav sõnasepp ei ole, siis muud tõhusat relva peale ignoreerimise on raske leida - lihtsalt vältida!

Sain kunagi ühelt tüdrukult seltskonnas täiesti teise teema sees sõimata kui "äpu mees, kes ei julge naisega midagi teha." Ei osanud kuidagi kommenteerida. Olin alguses solvunud ja keesin vihast, kuid siis analüüsisin asja tema vaatevinklist - kunagi oli meie vahel pisike teema, kuid ei pidanud teda lihtsalt piisavalt atraktiivseks et asjaga edasi minna ja mingeid erilisi tundeid ei tekkinud. Heureka!
"Ei julge" tähendas sel (aga mitte igal) juhul minu poolt "Ei tahtnud piisavalt" ning ta võis sellest aru saada ja solvuda. Sellises situatsioonis olen Mr Äpu heameelega, las keegi teine olla Krabaja! Loomulikult jätsin selle arvamuse enda teada.

No comments: