Jan 16, 2009

Mission Bakalaureus!

Kaitsesin eile ära oma lõputöö teemal "Müügialast edu ennustavad psühholoogilised konstruktid The Southwestern Company tudengitest raamatumüüjate näitel." Uurisin müügiedu ennustatavust suure viisiku isksuseomaduste (ekstravertsus, emotsionaalne stabiilsus, sotsiaalsus, avatus, kohusetunne), tuumenesehinnangu ning tööalase enesetõhususega (taju, kui hästi antud tööl hakkama saab). Kaks esimest ei olnud, samas kolmas oli statistiliselt oluliselt müügieduga seotud (regressioonimudelis beeta = 0,220 ning p = 0,011). Ehk ei loe kes sa oled, kui hästi endast arvad, vaid see kuidas usud, et sul Southwesterni suvetööl läheb. Ja kuna on tõestatud, et enesejuhtimise koolitused suurendavad tööalast enesetõhusust paralleelselt müügialase eduga, siis lõpusõnum olekski: vähem tehnilisi ning rohkem suhtumist töösse mõjutavaid koolitusi-harjutusi-üritusi!

Üks komisjoniliikmetest küsis järjekindlalt ühte ja sama küsimust: kuidas tekitab müügitöö emotsionaalselt ebamugavat tunnet? Ta ei aktsepteerinud mu juttu 13,5 töötunnist päevas, 6-päevast nädalas, "ei-dest" ega midagi. Lõpuks tuli mulle meelde mainida Vallika (psühholoogiamagistrant, hetkel töötab ajakirjanikuna) uurimuse tulemusi, kus viimane küsis tudengitelt, mida nad üle kõige maailmas kardavad. Lisaks surmale, vägistamisele, tapmisele, maailmalõpule, hiirtele ja piinamisele mainis üks anonüümne vastaja ka suvist raamatute ukselt-uksele müümist USAs.

Pean tunnistama, et just eelmine talv nägin ka ise öösel tõelist painajat kuidas mind sunniti relva ähvardusel uuesti raamatukotti kätte võtma. Isegi müügiteksti ei lubatud uuesti pähe õppida. Ja see polnud üldse hea tunne.

Talverõõmude (mõne jaoks on pidevalt hoopiski talveunisus, sügisdepressioon, kevadväsimus ja suvised pohmakad) võimendamiseks oleme hakanud koos bossiga üksteise nimesid dialoogis edasi arendama:
"Margussu!"
"Mardussu!"
"Marguskin!"
"Marduskin!"
"Margunnar!"
"Martunnar!"
"Margussaator!"
"Mardussunaator-karburaator-predaator!" jne.
Kes mööda kõnnib ja liiga kõvasti naerab, saab oma osa:
"Marijuhheimahhinaator!"

* * *

Internet on sõltuvust tekitav mürk minu keskendumisele. Veidi tervislikum kui suitsetamine, siiski. Ees on veel bakalaureuseeksam, mille õppimiseks põgenen Vana-Vigala talumajja, teen ahju tule ja ootan et kõik teadmised iseeneset pähe jookseksid.


Bakalaureuseeksami sisukordade kaust, materjalide Vigalasse toimetamise jaoks tellin homme treileri

2 comments:

Anonymous said...

lubage tõstatada näpp: tööalane tunnetatud võimekus*
:D.

margunnar said...

selle märkuse esitamine laivis läks mulle mõned närvirakud maksma ;)