Dec 28, 2008

Kas suudelda vanamutti või kirjutada lõputööd?

Tulevaste psühholoogide vaheline diskussioon lõputöö kirjutamise teemal andis mulle uusi ideid kuidas ennast motiveerida. Jäi kõrvu lause, kuidas koolitöö kirjutamise ajal kipuvad pähe tükkima muude mitte nii tähtsate tööde tegemine mis niivõrd olulised ei ole. Näiteks koristamine või sportimine (blogimine käib ka vist selle kategooria alla). Ja õigustad endale teadlikult, et just nüüd ja praegu on see hetk millal seda tegema pead ning koolitöö edasi lükkama.

Selle vastu aitab ainult üks asi - tuleb panna oma päevaplaani asju, mis on keerulisemad kui koolitöö tegemine. Nende väljamõtlemine võib alguses olla raske (neetud mugavusühiskond), kuid see on täidsa võimalik kui ainult oma kujutlusvõimel julgeda lennata lasta! Näiteks panna endale homseks päevaks järgmine check-list: käia jääaugus ujumas, tõmmelda bodypump'is, õppida majandusarvestust, üritada värvata sõpru püramiidskeemi, suudelda naabrivanamutti vms ning kõige lõppu lisa tagasihoidlikult "Lõputöö kirjutamine." Ja siis kui jõuab kätte see otsustav hetk millal akstsiooniks läheb, saab ohkata kergendatult ja öelda: "Ma ei saa seda teha, ma pean ju lõputööd kirjutama!" ning päev ongi kordaläinud!

Negatiivne motivatsioon on efektiivsem kui positiivne; kuid ainult lühiajaliselt. Nii et kui selle mõju kadunud on, siis tuleb mõelda tugevate emotsionaalsete põhjuste peale.

No comments: