Apr 23, 2009

Innovaatiline või nokitsuslik rattalukk

Mitmed inimesed on hädas parasiitsõnadega - "ee..." on neist üks enamlevinud. Kus vana mõte on liiga kiiresti välja öeldud ning uut veel asemele tekkida ei ole jõudnud. Kui mõni tegelane seda ametlikel sõnavõttudel liiga tihti kasutab olen tabanud end tema "ee-d" kaasa ümisemas. Inglise keeles rääkides on "and" selline hea kõlaga sõna mille venitamise ajal saab laialijooksnud mõtteid koondada üritada. Seda teevad eriti just mitteinglased.

Innovatsioon on võõramaise päritoluga sõna, mida saab igale poole panna ilma et see asjakohatu tunduks. Toode ei pea mitte olema hea, originaalne ja kasulik vaid (lisaks ka) innovaatiline. Mida ÕS selle kohta ütleks? Omamoodi maagiline parasiitsõna, mis kõlab välismaiselt hästi nagu vabariigi algusaastatel sõna "importkaup."

"Miks ma peaksin ostma just neid ketse?"
"Need on innovaatilised!"
"Ohoo... palun kaks paari!"

Ema ja isa uus lemmiksari on "Eesti nokitseb." Isa tegeleb vabal ajal üsna palju uute asjade väljamõtlemisega ning ema norib teda neid saatesse viima. Äkki sõnast "nokitseb" annaks leida midagi huvitavamat ning eestikeelsemat (ja innovaatilisemat) veidi vananeva sõna "innovatsioon" asemele. N: Skype'i poolt pakutud lahendus oli piisavalt nokitsuslik, et firma osanikke miljonärideks teha!

Sõnasse klammerdudes ning seda müües ja headele toodetele külge pookides võidakse see võtta kasutusele ka rahvusvahelises kõnepruugis. Estonian scientists offer a nockerous solution for solar batteries.

Aga ei, nokitsemine toimub ikka vanakeste poolt maakodu kuuris ning innovatsioon noorte ja edukate ajurünnakutel ning ideekoosolekutel soliidses kontoris.

3. nädal läheb igapäevase ratta ja õppimisralli tähe all. Istusin täna Patrickus ning nautisin klaasi sooja piima koos Kristoga Draamateatrist, kui nägin aknast kahtlasi vendi mu ratast uurimas. Käisid paar korda edasi-tagasi kuni üks julgem korra käe külge ajas ning katsus kui kõvasti selle lukk kinni on. Hüüdsin neile ukse pealt midagi vene keeles järgi.

Asjal ja hädavajalikul asjal on vahe. Ning viimase äraajamiskatse ajab eriti vahtu, eriti veel kui näed, et pättidel on kindel kavatsus ning sa ei saa nende karistamiseks midagi teha. Selleks tuleb luua rattalukk, mis on imepeenikesest ning peaaegu nähtamatust kuid väga tugevast traadist; nipp oleks see, et selle pikkus oleks ca 30 m. Nii et kui rõõmus paharett oma uue rattaga juba paraja hoo on sisse saanud, siis traadi pingule tõmbudes saab ta oma karistuse kätte. Ning rattaomanik oma kahjurõõmu.

Olgu ta kas innovaatiline või nokitsuslik, see asi oleks oma raha väärt.

2 comments:

Mart said...

Margus, sa teed kohe iPhonege sellistest tüüpidest pilti ja pilt netti üles.

margunnar said...

tuvasta.ee-e vabalt; või panen orksi ja loodan, et keegi sinna tagitakse.