Jul 29, 2009

Onupoja elu tipphetk

Igal kalamehel on rääkida lugu enda Suurest Kalast. Ma imestan, et ei ole tehtud varjatud kaamerat sellest kuidas suure kala (N: säga) kostüümis sukelduja mõnele õngemehele õnge otsa tuleb ja korraliku tralli maha peab. Ning kaamera filmib inimese reaktsiooni kuidas ta kaldal käitub. Eriti valus oleks see kui ohvrist kalamees on üksi ning "kala" enne kaaslaste appijõudmist ära pääseb - ja keegi ei usu kalamehejutte...

"Margus ma lähen talle järgi, ma võtan püksid ära!" hüüdis onupoeg kui talle Kasaril ca 3 kilone (pikkus soomuskatte lõpuni 70 cm) haug otsa tuli, korralikult õnge otsas trallitas ja lõpuks kalda ääres vesiroosidesse takerdus. Lahtiriietumise kiirus oleks andnud au ka Chippendalesile, Spice Boys'ist rääkimata. Kahv käes hüppas trussikutes onupoeg hiiglasele järgi ning tõi ta kaldale. Kalameheriietusele võiks olla veel üks nõudmine - kiiresti eemaldatav. On varemgi kuuldud kuidas kummikostüümis kalamees suurele kalale vette peakat järele hüppab.

Kogenud kalameeste jaoks ei ole 3 kilone haug veel tea mis hiiglane, kuid eks neid suuremaid tule ka veel. Loeb sõna "suurim" ning kui kohe alguses 10 kilose kaldale sikutaks, siis ei paneks 5 kilone enam jalgugi värisema.

Kui suur kala otsas, siis on adrenaliini tase veres eriti kõrge. Suurima kala kättesaamine on väga eriline tunne - mida vägevama võitluse kala maha peab seda võimsam on tunne. Kes ei usu, lugegu raamatut "Vanamees ja meri."

Ise tõmbasin välja 5 tagasihoidlikuma suurusega haugi (3 ketasunnaga ning 2 kummilandiga). Purustatud sai müüt, et kiiska teine kala ei söö - okkad on tal küll suured ning lõpusekaaned teravad kuid haugi eest need ei kaitse. Tundus, et pigem tekitavad isu. Ülejäänud saak oli 11 kiiska, 12 särge, 1 roosärg ja 1 turb. Särjed on sellel aastal üllatavalt suured Vigala jões ning söövad väga aplalt maisi.

Sattusime onupojaga ka vist ühe hübriidi otsa - maisiga püüdmisel saime lisaks särgedele kumbki ühe roosärje. Rohelist värvi ja erkpunaste uimedega nagu roosärjed ikka. Probleem oli selles, et nende kehakuju oli üksteisest erinev ning ühel avanes suu ülespoole ning teisel allapoole.

Ülemine eeldatavalt roosärje-särje hübriid, alumine täisvereline roosärg. Tagantjärgi tarkus oleks olnud panna ka tavaline särg kõrvale.

All siis "päris" roosärg. Foto on halva kvaliteedega - tehtud pimedas prozektori valgusel.

3 comments:

Cioara Andrei said...

Foarte interesat subiectul postat de tine, m-am uitat pe blogul tau si imi place ce am vazu am sa mai revin cu siguranta.
O zi buna!

Ermo said...

Saine eile samasuguse juraka veel kaaluda ei viitsind ninast soomuste lõpuni oli 66cm. Põltsamaa jõelt, peale selle 5 ahvenat (päris kenakesed) ja ühe alla kilose haugi. Võtte oli päris mõnusalt palju läks ära ja 2tk lasin ise tagasi.

margunnar said...

Ilus!
järgmine eesmärk on 15 kg ja endapikkune!