Feb 16, 2009

"Kompromiss?"

Üks tuttav jurist käis hiljuti Venemaal ja külastas muuhulgas OMONi muuseumi. Tuli välja, et sealsete politseiametnike hulgas on palju naljamehi - muuseumieksponaatide hulgas paistis silma maskuliinsetele tööriistadele antud süütud nimed nagu elektrišokiaparaat "Magus uni" ja käerauad "Kallistus." Kõige naljakam ja ka sügavmõttelisem tundus mulle ühe kumminuia, "Kompromiss," nimi.

Silme ette kerkis öine Moskva tänav, kus kõhetu mehe ette kerkivad kaks musklis ja nahktagis tüüpi, kellest üks küsib küsimuse:
"Kompromiss?"
Vennike ohkab ja nõustub alistunult:
"Kompromiss."
Ning annab siis kogu oma raha tursketele tüüpidele. Enesestmõistetav: kelle käes on võim, on õigus võtta seda mida tahab. Või muidu! Kumb on parem, kas ei saa tappa ja jääd rahast ilma või saad tappa ja jääd rahast ilma (oletame, et kergejõustikust või võitluskunstidest vennike lugu ei pidanud).

Praegu on majanduskriis ja tundub, et kontoris on nii mõnigi hakanud väljaskäimise asemel hoopis kohapeal sööma. Tõeline majanduskriisifoobia all kannatav inimene investeeriks veidi raha valgupulbrisse ning jõusaali kuukaardile (mille laseb tööjuures kompenseerida) ja telliks eBayst endale "Kompromissi" viimase mudeli. Kui siis mõni kõhnem programmeerija või disainer oma pannkookidega laua taha istub, lööb oma nuia lauale ja võtab ta toidu endale. Kui viimane midagi ütleb, siis osutab oma ostule ja ütleb vastuvaidlematul toonil (NB! Mitte ei küsi!):
"Kompromiss!"*

Äkki saaks selle abil ka koolis edukamaks?* Huligaan läheks eksamile õppimata ja hakkaks vastamise ajal kauplema.
Huligaan: "Ma ei oska ühelegi küsimusele vastata."
Õppejõud: "Läbikukkunud!"
Huligaan: "A!"
Õppejõud: "Sa ei oska mitte midagi, mille pärast ma peaksin sulle üldse arvestatud panema?!"
Huligaan: "Mõtleme midagi välja...(paneb oma "Kompromissi" laule)... Kompromiss!"
Õppejõud (hirmunult): "Olgu, kompromiss! A"

Nii paljud probleemid ja vastuolud laheneksid iseenesest "Kompromissi" abil. Ja veel nii et mõlemad pooled on rahul. Idanaabri tipus olijad üritavadki seda mõtlemist praegu peale pressida: "See ei ole kompromiss, õige "Kompromiss" töötab hoopis teistmoodi. Sa ei ole õnnelik mitte siis kui saad kauba eest samaväärselt tasutud, vaid siis kui elus ja terve oled!" Aga idaeurooplaste kompromissihaavad on pea täielikult kinni kasvanud ning nad ei mäleta enam kuidas asjad tegelikult on? Üks dimensioon, füüsiline üleolek, on euroopalikus maailmas kadunud.

"Davai, kompromiss!" Ja igale asjale on antud lisaväärtus Huligaani kasuks. Kõik tahavad talle meeldida. Õlut ja suitsu on lihtne saada. Keegi ei nõua võlgasid tagasi. Muutumine järjest jultunumaks ja ülbemaks. Üks päev kõnnib Huligaan mööda tänavat ja märkab ilusat Mersut. Ta siirdub otse omaniku juurde.

"Hei, mees, ilus auto!"
"Tänan, just ostsin."
Nüüd sirutab Huligaan välja parema käe, võtab välja oma nuia ja ütleb:
"Kompromiss. Paluks võtmed!"
Mees naeratab ja küsib vastu: "Sul telefon on?"
Huligaan ei ole vastupanuga harjunud ja küsib üllatunult: "Mis see siia puutub? Kompromiss ja võtmed siia!"
"Kompromiss on vana lahendus," lisab mees: "Telefon lahti ja teed kohe mulle SMS laenu abil kingituse. Nüüd lahendab olukorra win-win." Ja võtab hõlma alt välja UZI.

________________________________________________________________
* loomulikult ei teeks ma mitte kunagi midagi sellist!

No comments: