Feb 26, 2009

Egomeeter ja Liis Lass Vabariigi aastapäeval

On au omada ideaalset sõprussuhet mõne vastassoost inimesega. See tähendab siirast ja ühemõttelist sõprust ilma mingisuguste kurjade plaanideta. Nad on elus edukad ja intelligentsed, lisaks on neil eranditult ka kaaslane, kellele konkurentsi pakkuda on lootusetu ettevõtmine. Kummalgi pole absoluutselt mingeid ootusi-lootusi-plaane üksteise suhtes ja see purustab igasugused barjäärid suhtlemise osas. Ei ole midagi nauditavamat kui suhelda täiesti pingevabalt ja millegi pärast muretsemata veetleva ja targa vastassoost inimesega. Kutsun neid mõttes egomeetriteks - seda just ehedalt ausa tagasiside pärast mida selline vaba suhe jagada võimaldab. Asjad mida partnerile otse ei ütleks, kuid sõbrale iga kell. Tahan, et selliseid inimesi oleks rohkem.

Mulle meeldib kollane ajakirjandus selle emotsionaalsuse pärast - see on nii inimlik. Loen elu24.ee uudiseid ilma valehäbita kui majanduskriisi uudised ära tüütavad.

Meedias on suhteliselt palju kritiseeritud tuntud seltskonnadaami Liis Lassi Vabariigi aastapäevale ilmumise eest tuntud keskerakondlase käevangus. Eriti pahane oli üks teine avaliku elu tegelane, kelle sõnul peaksid Vabariigi aastapäeval käima ainult need, kes selle on "auga välja teeninud."

Kas on usutav, et tavaline inimene oleks suutnud mingi võimaluse leida, et järgmisele presidendi vastuvõtule pääseda? Mul enda suhtes ei torkaks ühtki seaduslikku võimalust pähe. Saavutada mängleva kergusega see, millest mõni teine aastaid unistanud on kuid kuhu kunagi ei küündi? Sest saavutus see on; võibolla koguni pikaajaline eesmärk või alaeesmärk - ega õnn niisama Liisi õnnele ole jalutanud nagu hiir magava kassi suhu. Muidu oleksidki presidendi vastuvõtud vaid naeratavate blondide neidude paraad. Hea välimus on ohtlik eeldus, kuid mitte kunagi 100% edu garanteeriv.

Liis on sellel üritusel osalemise auga välja teeninud juba paljalt sellega, et ta sinna pileti sebida suutis. "Kui ennast esile ei tõsta, siis kes seda veel tegema peaks," ütles üks kaaspsühholoogiatudeng aastaid tagasi. Tänapäevaks on ta väga kõrgele kohale jõudnud.

Keda võtta kaaslaseks üritusele, kuid oled üksik? Viidates egomeetritele mõistan kuidas selline suhe on võimalik ilma intiimse varjundita. Oleks ainult ühiskond küps mõistmaks, et  suhtlemist saab nautida ka ainult suhtlemise pärast; mitte ainult lihalikest eesmärkidest lähtudes.

* * *

Jätkub Fordi ja Volkswageni sõda ajalehtede esikaanel. Minuarst algatas selle Saksa auto, pannes esikaanele nutvate nägudega müügimehi - autod antavat poolmuidu ära (oma põntsu said kindlasti ka müügimeeste komisjonitasud). Fordi sõnum oli, et autod antakse ära samuti väga odavalt, kuid müügimehed tunnevad selle üle kliendi pärast hoopis rõõmu.

Humoorikatest kampaaniatest võidavad kõige enam ajalehed, kelle roll oleks nagu relvakaupmeestel päris sõjas.

No comments: