Feb 9, 2009

Teemaks lapsed / Orienteerumine Paldiskis

Viimasel ajal on nii seltskondlikes kui ka eravestlustes läinud jutt sageli lastele. Kuna varem on see tundunud liiga kauge teemana ja alustaja naerdi lihtsalt välja, siis praegu on aeg tõele näkku vaadata - igal normaalsel inimesel tuleb see lõpuks ära. See on tulevik, nii et parem leppida, mõelda, planeerida ja olla tööõnnetusteks valmis!

Paaril sõbral on see juba ka põngerjana realiseerunud. Üks neist, TLÜ kehakultuuri purjetamisdivisioni esindaja Eerik (Überplingen Senior), sai umbes aasta tagasi toreda tütre Teip ekstreemspordiportaali looja Monikaga. Sündmusest teatamine oli Eerikulik - ta kutsus kaks-kolmhaaval külla oma sõpru, ning jutu sees hakkas Monika oma kõhtu vaatama, mainides nagu muuseas, et see on nii suur, et siia mahuks pisike laps sisse ära. Ma ise olin uudisest päris šokis - esmane reaktsioon oli, et kõik on läbi ja jumalaga ülikooliaegne pullitamissõber!
Tavaline reaktsioon teemal lapsed on järgmine; "Oh sinna on niipalju aega" või "5 aasta pärast;" üks sõber mainis koguni, et milleks ise teha - parem võtta kusagilt juba valmistehtud eksemplar ja ta üles kasvatada.

Üks vastassoo esindaja pakkus välja, et suurim viga mida naine peale lapsesaamist teha saab on muutuda kodukanaks ning enda välimusele (ja ka lapse isale) enam mitte mingisugust tähelepanu pöörata. Muutuda mammaks. Ja peale seda olevat ta mõne aja pärast üksikema ja süüdistab kõiki maailma mehi kõigis surmapattudes. Ning mõnes mõttes õigustatult.

See pole ainult naistes kinni ning selle teema käsitlemine nõuaks eraldi raamatut(e kogumikku), kuid nõuanne control the controllables toimib mõlemale soole aegumatult. Ja kui ei toimi selle partneriga, siis toimib kellegi teisega.

Mul ei ole isiklikult laste teemal reaalsete tagajärgedega kogemusi, kuid mul on analoogide põhjal kujunenud laste kasvatamisest välja oma arvamus. Teatavasti on lihtsam motiveerida teisi, kui ennast midagi tegema. Vanemad elavat laste peal välja oma teostamata unistusi. Mõtle, inimene ise oma eesmärgi poole püüdlema ei hakka, kuid tal on vähemalt 18-aastane periood kellegi elu dramaatiliselt mõjutada. Kuid ka laps jagab varsti lahti: "Suur Inimene kiidab küll seda, kuid miks ta ise viiulitundides ei käi?" Ehk kui õpetada, siis õppida ka ise ning mitte iialgi loobuda täielikult oma tulevikust väikese inimese tuleviku nimel; sest muidu ei pruugi laps elu toimimisest õigesti aru saada, või hullem - äkki enda normaalse inimese tulevikust sinu pärast loobuda. Las ta õpib jäljendada ja mõista püüdes mitte tuimalt tehes ja endamisi mõeldes: "Milleks mul seda vaja on?!"

Monika ja Erik on erakordne paar - lähevad koos 4 kuuks koos väikese Monaga Havaile elama. Ja mitte kellegi juurde, vaid teevad dessandi: broneeritud on hotell ja siis hakatakse kohe tööd otsima! Laps ei takista kedagi olemast normaalne inimene ja teha seda mida armastad; ning mis kõige parem - sa ei ole enam üksi.

Aga mis siin meil, meestel, muretseda. Lapsesaamise ajastust kontrollivad niikuinii 99% naised.

* * *

Viisin kolleegid Paldiski metsa orienteeruma. Panin raja üles rogaini stiilis - mõned laiali pillutatud punktid ja võta neist niipalju kui viitsid ning sellises järjekorras kuidas ise soovid. Et anda teistele pisikenegi võiduvõimalus ühe üksiküritajast jooksu- ja orienteerumilembelise inimese ees, seadsin sisse järgmise süsteemi: igasse punkti panin neli erinevat toiduainetoodet Kalamaja Rimist ning iga võistkond pidi sealt ära võtma ühe kauba, mis ta arvas olevat kõige kallim. Võitis see, kellel on kõige suurema rahasumma eest kaupa koos. Homme teatan üldkoosolekul tulemused ja võitjale on ette nähtud rändauhind sõna otseses mõttes.
Punktide ärakorjamisel käis järksu RRRAKS! ja isa maasturi üks külg vajus läbi keset teed oleva tiigi jääd (ikkagi Paldiski). Väljakaevamisüritusel saime koos appi tulnud prl loovjuhiga korralikult pruuni spreiga kokku. Olukorra päästsid lähedal rallitavad offroadimehed.

Mõnusa taustasurina eest hoolitses Paldiski tuulepark - pildil loovjuht tuulikutest loovust tšakratesse ammutamas

No comments: