Nov 9, 2008

Charlie "Tremendous" Jones

Mitu korda te olete oma lemmikraamatut läbi lugenud? Ma ei tea kui palju on mul olnud au lugeda Charlie Jonesi "Life is tremendous." Usun, et parim õpetaja on see, keda on õpetanud elu ning kes paiskab seda kuulajatele otse oma südamest, tohutu veendumisega ja kelle silme eest jookseb sel hetkel läbi see olukord millal talle see teadmine kohale jõudis. Mitte see kes on omandanud mingi litsentsi või lõpetanud andragoogika eriala või palju lugenud; või edukas noor müügimees kelle naeratuseks on ülestõstetud põsenukid ja kissis silmad.

SW esimese suve toanaaber Remy saatis lingi: meie iidol on võitlemas vähiga. Väidetavalt lootusetult.
http://www.whtm.com/news/stories/0708/537950.html
"Kuigi haigus on võtnud kvaliteedi tema häälelt, ei saa see puudutada tema sõnumi kvaliteeti," ütles uudisteankur. Ta on lõpuni ülipositiivne.

Motivational and Sales Speaker
on väljend, mis tekitab mulle isiklikult paha maitse suhu - keegi kes tsiteerib klassikuid, on imeilusate hallide juustega, räägib asjadest mis on elementaarsed, on uskumatult edev ning kõige lõpuks võtab show eest kopsaka tasu. Hoolimata sellest kas sellest oli kasu või mitte. Ja ei unusta koolituse lõpus reklaamimast oma teisi tooteid: kassetid, raamatud ja koolitused juhtidele/müügimeestele. Ta julgustab inimesi tegema uusi asju, võtma vastu uusi väljakutseid, kuid ei pea ise tulemuste eest vastutama: "sa vastutad ise selle eest kui palju siit koolituselt saad," "sõltub olukorrast" või "sa saad nii palju kui annad." Õige eestlane sülitaks maha ja ütleks: "Soolapuhuja!" Tõsi ta on, et 100% raha tagasi garantii peaks teoreetiliselt eksisteerima, kuid kas keegi seda üldse kasutanud on?

Ma soovin, et oleks olemas motivatsiooniline või lihtsalt müügikoolitaja, kes julgeks garanteerida oma sõnumi absoluutset efektiivsust ning sõlmida firmaga järgmise lepingu:

"Kui minu, müügikoolitaja koolituse tagajärjel firma käive tõuseb, siis palun maksta mulle x% kasvanud käibest; kui langeb, siis maksan teile y% minu poolt põhjustatud langusest. Kui midagi ei muutu, olgu ka mu tasu 0.-"

See oleks võimas! Ma usun, et peaaegu ükski firma ei laseks käest võimalust kutile võimaluse anda. Ainult inimesed on ebaausad ning kui raha maksmiseks läheks, siis leitakse kindlasti mingi võimalus tasu maksmisest keelduda või seda vähendada... Tulemuste saavutamine tunduks võimatu ülesandena - koolitaja ise ei saaks töötajate efektiivsust kontrollida.

Aga kui selline inimene kunagi sünniks, kes julgeks asju nii teha; kes julgeb vastutada oma sõnade ning nendest tuleneva mõju eest; kelle sõnum on niivõrd võimas et seda on võimatu valesti mõista ning sellega kahju tekitada ning eelkõige - keda inimesed kuulaksid, kelle juhtnööre jälgiksid, kelle sõnades ei kahtleks ning teeksid seda ülipikka aega peale temalt impulsi saamist. Tehes seda ka siis kui seda inimest enam elavate kirjas ei ole. Teda ei jätkuks kõigile, inimesed kisuksid ta ribadeks! Mille alusel ta valiks endale inimesi keda koolitada ja mis saab kui kõik inimesed maailmas saaksid koolitatud; kas selline olukord oleks üldse võimalik? Ning kuidas vastab ta firmajuhtidele kes pakuvad talle raha, et ta EI KOOLITAKS nende konkurente?

Nüüd aga kõige tähtsam küsimus: kui selline inimene oleks olemas, siis kuidas selline inimene koolitaks? Mida räägiks oma kuulajatele ning millised ülivõimsad tunded neis tekiksid mis igaüht peatumatult tegutsema paneks? Energia jäävuse seadus ütleb, et energia ei teki ega kao, vaid kandub ühelt kehalt üle teisele - vaadates sellest vaatenurgast, kuskohast see inimene energiat saaks? Kuid koolitus ja teadmised on info - ja selle jagamine ei võta tükki küljest ära. Aga võibolla selle pärast ei olegi olemas 100% efektiivset koolitajat?

Mida mõtleb ja on tundnud inimene, kes teeb midagi ülimalt stressirikast, teeb seda ülipikka aega järjest ning NB! vaadates tulevikku ei näe muud kui ainult raskemaks minevat elu ja suuremaid väljakutseid? Jones tegi oma esimese müügikõne 6-aastaselt, läks 22-aastasena tööle ukselt-uksele elukindlustuse müüjana (minu arvamust mööda on see kõige raskem töö maailmas) ning olles 37-aastasena saavutanud selles äris absoluutse tipu; asutas oma koolitusfirma. Ta rõhutab kogu aeg, et küsimus ei ole kuidas midagi teha vaid miks midagi teha - motivatsioon tekitab erinevuse.

Parun von Münchausen on väga armastatud tegelane õppejõudude hulgas. PEDA esimese aasta psühholoogiarebasena kuulasin kõrvad kikkis ja suu lahti Voldemar Kolga sõnumit: "Münchausen rääkis õigust, inimene saab iseennast patsist mülkast välja tõsta." Aastaid hiljem TTÜs rebasena õppides, väitis füüsik Arvo Mere, et see pole võimalik kuna paruni ja tema patsi korral on tegemist ühe väliskeskkonnast mõjutamatu süsteemiga.

Läbiv mõte Jonesi raamatust ongi andma õppimine; ja andma õppimine ilma, et sa midagi vastu saaks. Tänulikkus mittemillegi eest - muutuda inimeseks keda ei mõjuta see mis sünnib väljaspool. Tegutseda edasi, närida ennast läbi raskustest ja olla oma tunnetest tugevam - jätkata kui aju soovib lõpetada. Ignoreerida ning olla üle looduse ühest kõige tähtsamast seadusest ja luua uut lisaväärtust kõigest hoolimata. Sellepärast ongi imeline olla inimene.

Kui selle raamatu korterist üles otsisin ja käte vahele võtsin, tundus et ta on soe. Ta on läbi töötatud. Kui sealt uue mõtte leisin, siis joonisin selle alla ja teen seda iga kord kui selle kätte võtan. Ema pani kunagi ta ümber ka kaaned kuna vanad hakkasid räbalduma.

Charlie, ma lootsin südamest, et leian kunagi võimaluse Sind silmast-silma tänada. Olen kindel et väga paljud inimesed tahaksid olla nagu Sina, võtaksin sinna järjekorda oma numbri ning jään ootama. Vahepeal jõuan Su teost korduvalt väisata. Kuigi oma viimases võitluses jääme kõik alla, on rõõm näha, et hoiad kangekaelselt kinni oma põhimõtetest. Usun, et kui on käes see kõige viimasem hetk, kui kogu elu silme eest läbi jookseb, siis jõuad veel enne manalateele minekut korra öelda/mõelda: "Life was tremendous!"

2 comments:

sk8erboi said...

charlie jones suri pärast haigust umbes kuu aega tagasi. sw listist käis ka läbi. vt http://executivebooks.com/cjones/ . siuke lugu.

margunnar said...

Nonäed, ma jätsin suures kurvastusehoos kõige tähtsama fakti kontrollimata...

"At 4 pm, October 16, 2008, Charles Edward “Tremendous” Jones, with family at his side, triumphantly entered the gates of Heaven. We can only imagine the joy that he experienced!"

Huvitav kas ta kirjutas selle ise?