Nov 13, 2007

Avarii

Töömõtted peas (täpsemalt: kahjukindlustus telefoni teel) sõitsin Pärnu maanteelt Viru poole kui Suur-Karja tänavalt üks džentelmen mulle vasakpööret tehes sisse sõitis. Millele mõtled, seda saad! Saadud hoobist tegi auto pisikese pirueti ning lendas sisse kolmandale autole, kelleks oli takso. Tulemus: Daewoo oli kahest otsast mõlkis, uks oli päris katki ning üks ratas sodiks. Ise jäin terveks - üks jalg oli veidi valus, aga see läks peagi üle.

Hea on olla eestlane ja teha avariisid eesti meestega. Temperamentsemad kaaskodanikud või mõned naised oleksid kõvasti kisa tekitanud, enne kui nendega oleks saanud asjast rääkida. Peale pauku tulin autost välja, läksin sõitva juhi juurde ning ütlesin viisakalt:

M: "Noh, oli väike kõks."
EM (Eesti Mees)"Oih, oli jah. Näe tahtsin just koju naise juurde sõita"
M: "No kuidas siis nii läks?"
EM: "Ei pannud üldse tähele et tulid. Tulid kuidagi jõle kiiresti."
M: "Ei osanud oodata, et siit pööratakse. Kasko on sul?"
EM: "On ikka, ainult ajast on kahju - peab hakkama organiseerima."
M: "Teeme äkki väikse kohvi siin lähedal ja teeks paberivärgi ära?"
EM: "Jah, näe see taksojuht sai ka oma auto ära pargitud, lähme kutsume tema ka."

Eestlased on fantast rahvas - rahulikkus lubab kõik probleemid viisakalt ja õiglaselt lahendada! Ei ole mingit emotsioonitsemist ega rusikatega vehkimist. Ja keegi ei pane kellegi autot pärast põlema.

Sain lõpuks teada milleks kindlustus hea on - kui kõigil avariipooltel on nii kasko kui liiklus olemas, siis on palju palju pingevabam. Teadmine, et süüdlase korral ei pea kumbki otseselt oma kulutustesse suurt auku sisse tegema. See lubab inimestel olla enesekriitilisem.

Seda loomulikult ainult sel juhul kui jätkub enesekindlust oma süü tunnistamisel.

No comments: